Upravni Odbor Sterijinog pozorja, na sednici održanoj 5. oktobra ove godine, prihvatio je predlog direkcije Festivala da se za naredno 55. Sterijino pozorje, u selekciji nacionalne drame i nacionalnog pozorišta imenuju Ana Tasić, teatrolog i pozorišni kritičar lista Politika, kao selektor predstava nastalih prema tekstovima naših pisaca i Aleksandra Glovacki, dramski pisac i pozorišni kritičar Večernjih novosti, koja će birati najbolje nacionalne predstave nastale po delima stranih autora. Nikola Zavišić, selektor međunarodnog programa Pozorja „Drugovi“, zajedno s Anom Tasić i Aleksandrom Glovacki, predstaviće svoj program za naredni festival 15. oktobra ove godine.

On je ostao na mestu selektora međunarodnog programa Sterijinog pozorja.

Kako Danas saznaje, tokom leta, kao novi selektor pominjana je dramaturg Ksenija Radulović, direktor Pozorišnog muzeja i glavni urednik časopisa Teatron, a direktor Pozorja Ivan Lalić prvobitno je smatrao da Festival treba da ima samo jednog selektora.

– Nema tu nikakve tajne, niti mistifikacije – kaže za Danas Ksenija Radulović. Istina je da mi je Ivan Lalić letos ponudio mesto selektora i isto tako je istina da ja to nisam prihvatila. Naime, Laliću sam sasvim otvoreno rekla šta mislim: da posle ovogodišnjeg festivala imamo stanje koje nije redovno, već na neki način vanredno. Selekcija je bila preobimna, kriterujumi sniženi, autonomija selektora narušena naknadnim dodavanjem tri predstave, off program Brioni nije imao ozbiljno umetničko pokriće i opšti je utisak da je marketinška dimenzija Festivala imala primat nad programskom. To je i stav velikog broja pozorišnih kolega, a odgovornost za to upravo je na direktoru Laliću. Stoga sam smatrala da je neophodan sastanak šireg kruga relevantnih pozorišnih ljudi na kojem bi se stvari precizirale, a sam Lalić pokušao da povrati neophodan kredibilitet za funkciju direktora koju obavlja, pa samim tim i za mogućnost da nekome ponudi posao selektora. To je bio i moj uslov da razgovoramo o eventualnom prihvatanju selektorskog mandata. Lalić je to prvo prihvatio, čak rekao da je ideja odlična, a naknadno od toga odustao. Tako da mi nije preostalo ništa drugo nego da se zahvalim na ponudi, kaže Ksenija Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari