Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas na Samitu demokratije u Kopenhagenu izjavila da je budućnost Kosova u evroatlanskim integracijama, dok je govoreći o pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope i dijalogu Kosova i Srbije, rekla da je Kosovo izrazilo spremnost da primeni sve sporazume, dok Srbija to ne čini.

Osmani je rekla: „Želimo da poštujemo svaki dogovor koji smo postigli u dijalogu. Ali, kao i u svim drugim ugovorima, postoje dve strane, i ako jedna strana ne sprovodi nijednu tačku, već podriva sporazume, a u slučaju Srbije javno kaže da neće da sprovodi i ne prihvata sporazum, onda se postavlja pitanje da li imamo dogovor“.

„Tražili smo od EU da strane paralelno sprovode sporazum. Ne bežimo od obaveza koje proizilaze iz sporazuma, ali Srbija mora istovremeno da ih sprovodi“ – rekla je Osmani.

Predsednica je dodala da je obaveza Kosova iz sporazuma između ostalog i stvaranje Asocijacije – Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), ali pod uslovom da Srbija uporedo izvrši i „de fakto priznanje“ nezavisnosti Kosova.

Požalila se da se na Srbiju ne vrše pritisci, a Kosovu se postavlja i uslov da za članstvo u Savetu Evrope uspostavi ZSO.

„Prijavili smo se za članstvo u Savetu Evrope, uspešno smo prošli prve dve faze, a sada nam se govori da Asocijacija mora da se sprovede“ – rekla je ona i nastavila: „Kada pitamo da li će Srbija paralelno raditi implementaciju i glasati za članstvo Kosova u Savetu, niko od Srbije to ne traži“.

„Imamo potpuni nedostatak ravnoteže koji podriva kredibilitet dijaloga. Jedna strana sprovodi sporazum, druga ne. Šta je onda smisao sporazuma i dijaloga, ako je tako, zašto sedimo sa Srbijom, zašto potpisujemo ove sporazume?“ – pitala je kosovska predsednica.

Dodala je da ZSO ne pomaže ostvarivanju prava manjina na Kosovu jer – kako je ocenila – „nijedna država u Evropi manjinama ne garantuje više ustavnih prava nego što to čini Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari