Izložba "Dešava se Nušić i jada" u Kući ljudskih prava 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Nakon sprečenosti u organizovanju prognane a slobodne Nušićijade usled implicitnih pretnji i eksplicitnih poruka od strane lokalnih moćnika i brojnih službi, udruženje KudeS iz Ivanjice po prvi put ove godine neometano realizuje deo planiranih aktivnosti kroz izložbu „Dešava se Nušić i jada“.

Ova izložba, koja kroz paralelne prikaze ivanjičkog festivala Nušićijada i drugih slučajeva progona, otimanja i razrešenja skreće pažnju javnosti na probleme čitavog društva, danas prelazi na treće mesto u Beogradu koje joj otvara vrata, a zatim kreće i na putovanje po Srbiji.

Izložba „Dešava se Nušić i jada“ svoj slobodni život započela je postavkama u Beogradu, najpre u prostoru Endžio haba, a zatim Kulturnog centra „Grad“.

Dva otvaranja, sa kojih su se čule važne poruke, od podsećanja na značaj solidarnosti i čuvanja Nušića i njegovog duha, do podrške nepodobnima koji danas trpe pritiske vlasti, poput Gorana Markovića, skrenula su pažnju javnosti na problem i fenomen daleko širi od Nušićijade.

Od juče izložba je postavljena u prostorijama Kuće ljudskih prava odnosno Komiteta pravnika za ljudska prava (Yucom).

„Ova izložba nije naša žalopojka već istorijski dokument o vremenu u kojem živimo. Čast je biti među ovim ljudima, kao što je čast biti deo Nušićijade,“ kazao je pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo.

Uz svedočanstva iza kojih stoje brojni poznati umetnici, književnici, humoristi i aktivisti: Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić,

Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački, izložbom „Dešava se Nušić i jada“ organizatori prognane a slobodne Nušićijade konstatuju da se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja, i mnogi drugi, dešavali, dešavaju se, i dešavaće se ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke, ali i pruže podršku jedni drugima. KudeS takođe konstatuje da nam se, iz dana u dan, dešava Nušić, odnosno da živimo njegove komade u formatu nad kojim se, ipak, nije lako smejati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari