Izložba fotografija Srđana Sulejmanovića u galeriji Progres 1Foto: Promo

U četvrtak 11. novembra u 18 h u Galeriji „Progres“ biće otvorena izložba našeg nedavno preminulog fotografa Srđana Sulejmanovića Sukija, jednog od najboljih sportskih fotografa u Evropi. Bio je zvaničan fotograf Formule 1, a pored toga slikao je sve važne sportske događaje u svetu.

Srđan Sulejmanović je bio ne samo dobar čovek i fotograf, on je bio legenda svakog sportskog događaja. Sve kolege, bez obzira iz koje zemlje su dolazili, naučio je da pozdravljaju sa „Zdravo brate“ , pa je zato i izložba nazvana „Zdravo, brate!“.

Na otvaranju će biti prikazan kratak intervju, a glumac Svetislav Bule Goncić pročitaće poruku jednog od njegovih kolega i saradnika.

„Brate moj, samo je mali broj prijatelja i kolega kao što si ti. Svaki put kada si nekome poklonio svoje srce, postajao si njegov pravi brat – hvala ti što si nas tako bogato darivao, kako svojim prijateljstvom, tako i svojim fotografijama. Volim te! Zauvek! Tvoj Kai“, napisao je njegov kolega iz Rojtersa Kai Fafenbah.

Srđan Sulejmanović (Suki), rođen u Beogradu, 2. oktobra 1967. godine, započeo je karijeru u Beogradu 1988. godine kao fotograf u lokalnim novinama. Pridružio se Agenciji EPA 1993. godine kao fotograf u Srbiji. Od 1997. godine radio je u ovoj agenciji kao glavni fotograf za Srbiju i Crnu Goru. Godine 2005. preselio se nakratko u Francusku, a potom 2006. postao glavni regionalni fotograf za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Pragu.

U karijeri je pratio najnovije vesti I sukobe u bivšoj Jugoslaviji, rat u Iraku, posete svetskih zvaničnika među kojima je poseta pape Jovana Pavla II i prvi susret Džordža Buša i Vladimira Putina u Sloveniji. U bogatoj zbirci fotografija nalaze se i događaji kraljevskih porodica širom Evrope, neredi G8 u Đenovi, samiti Evropske unije, ali i mnoštvo kulturnih i zabavnih događaja širom sveta.

Pokrivao je mnogobrojne velike sportske događaje kao što je Svetski i Evrokup u fudbalu, Svetsko prvenstvo u rukometu, zimske i letnje olimpijske igre, svetska i evropska prvenstva u košarci, finala UEFA šampiona, finala UEFA lige Evrope, svetska prvenstva u atletici, plivanju, fubalu za žene… Od 2010. godine radio je kao zvanični fotograf Formule 1.

Dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade Sport Prize in the 10th Editor and Publisher Photos of the Year contest.
Izložbu su pomogli Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Privredna komora Srbije, firma „Alma Quatro“, Galerija Progres, „Dušan fusion Tucaković” i njegovi prijatelji i kolege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari