Izložba francuskog umetnika Klemona Bedela u KC Grad 1Foto: Promo

Slikarski projekat francuskog umetnika Klemona Bedela (Clément Bédel), pod nazivom Shimmering Through Reality, biće predstavljen u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad u ponedeljak, 6. maja u 20 časova.

Ovaj francuski umetnik već je u dva navrata boravio u Beogradu, 2016. kao student na razmeni na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Miška Pavlovića i 2017-2018. kao gostujući student na istom fakultetu. Diplomirao je i magistrirao na Nacionalnoj visokoj školi za umetnost i dizajn u Nensiju u Francuskoj.

Shimmering Through Reality je debitanstsko predstavljanje Bedela beogradskoj publici, a dolazi nakon kolaborativne izložbe u Parizu, gde je u galeriji Dohyang Lee, predstavio svoje stvaralaštvo sa Luj-Siprien Rialom (Louis-Cyprien Rials), umetnikom koji je imao svoju rezidenturu u Hestia galeriji u Beogradu.

“Serija slika velikih formata koja predstavlja specifične pejzaže, nema za cilj nikakvo projektovanje realnosti i budućnosti, već onirične prostore i vreme, gde se posmatrač projektuje u rizomični univerzum, dok jednom nogom ipak ostaje u realnosti i u prostoru galerije. Inspirisan filozofijom Žila Deleza (Gilles Deleuze) i Feliksa Gatarija (Félix Guattari) umetnik stvara okruženja gde se arhitektura spaja sa dubinom ambisa, dok su gravitacija, perspektiva i dimenzije izmeštene iz zakona fizike. Ta nadrealna okruženja, devastirani zagađeni pejzaži prikazani zagasitim i zemljanim tonovima zapravo reprezentuju našu sadašnjicu. Oni nisu post-apokaliptine vizije već dokazi tragova koje savremena civilizacija ostavlja za sobom. Ti tragovi ne pripadaju domenu filozofije, već su veoma stvarni i sastoje se od plastičnog i drugog otpada i napuštene arhitekture. Spajanjem ovakvih antropogenih pejzaža sa onim koje stvara priroda, Bedel ukazuje na borbu koja priroda vodi sa čovečanstvom, a čiji ishod više nije siguran.

Sredinama na slikama pripradaju i misteriozne i anonimne figure, prikazane u nemačkoj romantičarskoj pasivnosti kako osećaju tzv. Weltschmertz, odnosno teret celokupnog sveta na sebi. Krajnja poruka koju Bedel prenosi posmatraču odvodeći ga u ove onirične predele i vreme jeste kritika zagađivanja i uništavanja naših fizičkih predela, odnosno planete Zemlje.”

Izložba Shimmering Trough Reality biće otvorena do 19. maja, svakog dana od 14 do 20 časova, a termin stručnog vođenja sa umetnikom biće naknadno objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari