Izložba grafika „Strukturalna prožimanja” Mirjane Tomašević u Galeriji „Mostovi Balkana” 1Foto: Galerija „Mostovi Balkana”

 

U Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” u Kragjevcu, sutra, u četvrtak, 16. novembra biće otvorena izložba grafika „Strukturalna prožimanja” Mirjane Tomašević. Otvaranje zložbe je u 20 sati.

Postavku izložbe čine grafički listovi izloženi u formacijama poliptiha¸ kao strukture u manjim ili većim grupama, zatim grafike kvadratnih formata manjih dimenzija strukturirane u nekoj vrsti grafičkog mozaika, i prostorna instalacija, realizovana takođe u ručnoj štampi.

Radovi Mirjane Tomašević u „Mostovima Balkana” nastali su u periodu od 2021. do 2023. godine.

Mirjana Tomašević (56, Beograd) je član ULUS-a i Grafičkog kolektiva. Radi kao profesor grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Na umetničkoj sceni prisutna je od 1992. godine. Do sada je priredila 17 samostalnih izložbi grafika i učestvovala je na preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi. Učestvovala je u više međunarodnih umetničkih projekata.

Redovno učestvuje na grafičkim konkursima u cilju promocije i očuvanja klasičnih grafičkih tehnika.

Za profesionalni rad u oblasti grafike nagrađena je više puta: Nagrada za grafiku na međunarodnom takmičenju Konstantin Veliki u Nišu, 2020; Zlatna igla ULUS-a, 2015; Nagrada na EX – YU konkursu za grafiku, 2015; Nagrada na Balaton salonu, Mađarska, 2015; Gran pri na izložbi Umetnost u minijaturi, Majdan Art, 2015; Nagrada na Bijenalu portreta, Šabac 2012; Gran pri na izložbi Žene slikari 2012. godine.

Njeni grafički listovi nalaze se u mnogim grafičkim zbirkama, javnim i privatnim kolekcijama.

Profesor je grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Živi i radi u Beogradu.

Izložba „Strukturalna prožimanja” Mirjane Tomašević otvorena je u Galeriji „Mostovi Balkana” do 5. decembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari