Ishodište nemirnog duha: Izložba slika Peđe Milosavljevića u kragujevačkoj Galeriji „Mostovi Balkana” (FOTO) 1Foto: Srđan Veljović

 

Kao deo programa oktobarskih manifestacija u Kragujevcu u Galeriji „Mostovi Balkana”, sutra, u 20 sati otvara se izložba slika Peđe Milosavljevića.

„Predrag – Peđa Milosavljević je bio slikar posebnih odlika. Obdaren i uspešan, imao je nesvakidašnju životnu i umetničku putanju. I ako je pokazivao izvesnu sklonost, u početku je malo šta ukazivalo da će izrasti u likovnog stvaraoca. Ipak, kratak boravak kod Jovana Bijelića je bio od presudnog značaja. On ga je podsticao i govorio mu da je slikarstvo posao oka, srca i ruke, a ne samo i iznad svega stvar uma i intelekta. Osim Bijelićevih uputa nije stekao drugih pouka. Sve je postigao samostalnim obrazovanjem i predanim trudom”, napisao je, između ostalog, u katalogu izložbe Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

Po njegovom mišljenju, pored svega, Milosavljević je uspeo da ostvari značajan i zamašan opus, koji je bio predmet razmatranja, ali ne u potrebnoj meri.

– Ostaje uverenje da mu delo nije u odgovarajućoj i dovoljnoj meri sagledano ponajpre u rasponima ukupne plastične i tematske sadržajnosti i time na primeren način predočeno kulturnoj javnosti, smatra Vučinić.

Domaćem nasleđu on je ostavio respektno delo.

– Uputno je kazati da se njegov dar ispoljio na više ravni. Pored slikarstva, iskazao je afinitet za crtež, akvarel, kolaž, nešto manje za grafiku. Uspešno se bavio pisanom rečju. S vremena na vreme objavljivao je članke o umetnosti. Bavio se likovnom kritikom i esejistikom. Napisao je više knjiga, među kojima nekoliko dramskih tekstova, navodi Vučinić deo Miosavljevićevog opusa u katalogu izložbe.

Opus Predraga – Peđe Milosavljevića, za Zdravka Vučinića predstavlja konzistentnu i iznimnu celinu.

– Po mnogo čemu se može porediti sa sopstvom pariskog ili pak evropskog kulturnog miljea. Nije u pitanju samo njegov intelektualni obrazac koji je imponovao lucidnim promišljnjem i vanrednom osetljivošću za duhovne vrednosti. Nije ni to što je neko vreme boravio po svetskim metropolama, već volja i način kojim je dosegao retko iznijansiran, jasan i čist likovni govor, koji se može svrstati u najveće domašaje što ih poznaje moderna istorija umetnosti, zaključje on.

Izložba slika Peđe Milosavljevića u Galeriji „Mostovi Balkana” otvorena je do 24. oktobra.

Pravnik, diplomata, slikar i pisac

Predrag – Peđa Milosavljević rođen u Lužnicama kod Kragujevca 1908. godine a preminuo je u Beogradu 1987. godine.

Po obrazovanju je bio pravnik, zaposlen u jugoslovenskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kao član konzularnih predstavništva živeo je u Parizu, Madridu i Londonu. Tokom boravka u tim gradovima šalje prikaze izložbi, eseje o umetnicima i putopise.

Bio je član grupe Dvanaestorica od 1938. godine. Učesvovao je na Bijenalu u Veneciji 1940. a zatim i 1952. godine.

Prvu samostalnu izložbu je imao u Londonu 1940. a u Beogradu samostalno izlaže tek 1951. godine. Bio je član grupe Šestorica od 1954. do 1964. godine. Izabran je za predsednika ULUSa 1957. godine. Za člana SANU izabran je 1972. a od 1976. postaje redovan član SANU.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda 1966. Sedmojulska nagrada 1970. Zlatna plaketa ULUSa 1978. godine.

Pored bavljenja slikarstvom, objavljivao je članke o umetnosti u Umetničkom pregledu.

Pisao je eseje i drame.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari