„Tajna, mir i/ili tišina” izložba grafika Nevenke Stojsavljević u Galeriji „Mostovi Balkana” 1Foto: Galerija „Mostovi Balkana”

 

Večeras, u četvrtak, 18. aprila u 20 sati u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” otvara se izložba „Tajna, mir i/ili tišina” kojom će se autorka Nevenka Stojsavljević široj javnosti predstaviti svojim grafikama u tehnici linoreza i serigrafije.

„Rafinirana i na prvi pogled jednostavna kompoziciona shema razvija se kao pulsirajuće ahromatsko polje – sofisticirana tkanica – a od ritma i vrste poteza zavisi njena gustina i tok. Relativno mali broj upotrebljenih elemenata u obrnutoj je srazmeri sa njihovim dejstvom. U ovoj optičkoj igri ritmovanog rasporeda, rezak i uzbudljiv potez crtačkog tkiva gradi senzibilizovanu površinu čija se snaga ne troši ponavljanjem i multipliciranjem. Naprotiv, ovaj koncentrovani grafizam u neposrednoj je vezi sa refleksijom svetlosti i kvalitetom njene gradacije…”, napisala je, između ostalog, o radovima Nevenke Stojsavljević Ljiljana Ćinkul, u tekstu kataloga njene izložbe u galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku 2006. godine.

Po njenim rečima: „…Iz unutrašnje kontemplacije izbilo je jedno posebno uzbuđenje nijansirano kroz neposredno oslobađanje stvaralačkog impulsa, spontanosti, intuicije, mere, ravnoteže, napora da se prebrodi materijalna i duhovna zavisnost od konvencija koje vremenom opterete umetnikov rukopis određenim manirom. Selektivno i kultivisano oko Nevenke Stojsavljević sledi ubedljiv konceptualni i motivski okvir obezbeđujući svom delu zasebnost i prepoznatljivost”.

Markuzeova teza da je carstvo slobode van mimezisa nalazi svoju potvrdu i u delu ove umetnice, zaključije Ljiljana Ćinkul.

„…Zakon trojstva, linija/senka/prostor. Tri plana u likovnom, ali i tri plana u metaforičkom smislu. Linija – kao materija, konkretizovan, materijalan vid postojanja; senka – kao vidljiv ali neopipljiv i nepostojan odraz materije; i prostor – kao dubina, beskonačna i nedokučiva, koja postoji a čijeg prisustva i dejstva, ni u umetnosti, ni u životu, često nismo svesni. Tačka posmatranja određuje i deo koji ćemo iz tog nezaustavljivog toka kretanja procesa prirode, vremena, zvukova, slika … zapaziti, i … izdvojiti”, navodi u katalogu večerašnje izložbe dr Rajko Bošković.

Po njegovom mišljenju „Strpljivost i istrajnost u ispitivanju mogućnosti izraza u domenu grafike, ali, što je neuporedivo važnije, istraživački duh u promišljanju procesa sveta slike i mogućnosti zapažanja, doživljaja i sagledavanja tih procesa, čine neprekinutu nit u dugogodišnjem stvaralačkom radu Nevenke Stojsavljević. Najnovijim ciklusom grafika ona nesumnjivo potvrđuje svoje mesto među najznačajnijim savremenim srpskim grafičarima. Prateći svoj unutrašnji poriv, ali stalnim istraživanjem novog, ona se izdvaja izgrađenim i prepoznatljivim umetničkim jezikom, nanovo nas iznenadivši zrelošću ideje i suptilnošću izraza”, piše dr Bošnjaković o postavci Nevenke Stojsavljević.

Nevenka Stojsavljević (71) rođena je u Velikoj Popini, završila Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1977. godine, magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti 1980. godine. Radila kao profesor u Školi za dizajn i na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba je otvorena do 7. maja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari