Prolećna izložba crteža LUK-a i nagrada „Ljubica Filipović”u Galeriji „Mostovi Balkana” 1Foto: Galerija „Mostovi Balkana”

 

Od 28. marta do 16. aprila u Gradskoj galeriji „Mostovi Balkana” u Kragujevcu otvorena je 20., tradicionalna Prolećna izložba članova LUK-a.

Prva izložba crteža članova Udruženja likovnih umetnika Kragujevca održana je davne 1980. godine, na inicijativu Svetislava Mladenovića, slikara i likovnog pedagoga.

Peta izložba, 1987.godine dobija naziv Prolećna izložba crteža, a nakon prekida devedesetih, izložba se obnavlja 2003.godine, postavkom u zgradi Legata Ljubice Filipović. Tada je ustanovljena i Nagrada za crtež nazvana po toj kragujevačkoj slikarki.

Posle devet godina i isto toliko izložbi , LUK prestaje sa radom. Udruženje, obnovljeno 2019.godine, obnavlja Prolećnu izložbu crteža, kao svoju jedinu redovnu, godišnju, manifestaciju.

Danas, četrdeset i četiri godine posle prve Izložbe, obeležavaju dva mala jubileja – pred publikom je dvadeseta izložba, ujedno i peta od obnavljanja rada Udruženja. Posle pola decenije, s čvrstim utemeljenjem može se reći da je Prolećna izložba crteža članova Udruženja likovnih umetnika postala manifestacija značajna za likovnu scenu Kragujevca.

Žiri 20. prolećne izložbe crteža LUK-a radio je u sastavu: Nikola Vukosavljević, redovni profesor fakulteta umetnosti u Beogradu, Bojan Otašević, redovni profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Slobodan Stefanović. akademski slikar, dobitnik Nagrade „Ljubica Filipović” na 17. Prolećnoj izložbi crteža LUK-a 2021.godine i Nenad Ristović, akademski slikar, kustos Gradske galerije „Mostovi Balkana”, jednoglasno je doneo odluku da Nagradu „Ljubica Filipović” dodeli Nikoli Govedarici za crtež M.

– Čini se da je izložba, uprkos mnogim prekidima koji su obeležili njenu prošlost, na dobrom putu da postane značajan događaj za kulturu grada Kragujevca. Posle tri uzastopna izdanja, može reći da se rad članova Udruženja usmeren ka ostvarenju težnje da se Prolećna izložba ustanovi kao tradicionalan umetnički događaj visokog kvaliteta, bez obzira na to što je okrenut lokalnoj sredini, pokazao kao vrlo plodan. O tome svedoči i činjenica da je sve više umetnika (koji su, važno je reći, obrazovanje sticali širom Srbije, ali i negdašnje Jugoslavije) koji žele da svoju umetnost crteža (i crtačko umeće) prikažu Kragujevčanima, čineći tako našu izložbu sve boljom, podsećaju iz LUK-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari