Izložba ilustracija Senke Vlahović u Beogradu 1

Izložba ilustracija knjige „Banatska Venera i junak Dimitrij“ Senke Vlahović, autorke teksta, ilustracija i dizajna ove knjige, biće otvorena za posetioce u Galeriji Singidunum Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije – ULUPUDS u Beogradu (Kneza Mihaila 40) od 30. jula do 7. avgusta.

Knjiga poetskih, lirskih zapisa, bogato ilustrovana nesvakidašnjim slikama zgusnute, mitske simbolike, Banatska Venera i junak Dimitrij, ne samo da usvaja Horacijev poetski princip „Ut pictura poesis“ („poezija je verbalno slikarstvo“), nego kao analogni reciprocitet nudi slike kao najvišu poeziju, ocenjuje likovna kritičarka Marija Jeftimijević Mihajlović.

Prema njenim rečima na taj način se potvrđuju reči „Filostrata da „ona ista mudrost koja nadahnjuje pesnika, odlučuje takođe o vrednosti slikarske umetnosti, jer i ona sadrži mudrost“.

– I slika i reč su za autorku nosioci najviše istine koja je ovaploćenje božanskog principa; i jedno i drugo vode (po)znanju najviše mudrosti koja „beše u Boga“, konstatuje Marija Jeftimijević Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari