Izložba kaligrafskih radova u požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti 1Foto: Galerija savremene umetnosti Požarevac

U požarevačkoj Galeriji savremene umetnosti na Starom korzou i toku je izložba kaligrafskih radova pod nazivom „Slovo-crtež“ autora Zorana Ilića. Marina Radosavljević istoričar umetnosti, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, je otvorila ovu izložbu.

– Kaligrafija je veština i umetnost, veštinska umetnost, umetnička veština, nastajala je i trajala od početka civilizacije do današnjih dana, kazala je Radosavljević.

Drevni tekstovi predstavljeni su kineskim simbolima, egipatskim hijeroglifima, sumerskim klinopisom, crtežima Maja, grčkim i rimskim alfabetom, islamskom kaligrafijom. Sačuvani tekstovi srednjeg veka pisani na mekanim materijalima pokazuju napredak u veštini, raznovrsnost novih tehnika i bogatstvo novih oblika.

– Danas, moderna kaligrafija dobija novo značenje i predstavlja vid slikarskog izraza umetnika. Krasnopis je u modernom vremenu u kom živimo dobio novi oblik. On živi novi život i predstavlja vid slikarskog izraza. Lepo pisanje u vidu ekspresivne kaligrafije, kakvo danas možemo videti na izložbi Zorana Ilića, nalazi se na ivici apstrakcije i čitljivosti. Novi vid krasnopisa, koji je blizak slikarskom izrazu, više je baziran na kompoziciji, a manje na sadržaju, rekla je Radosavljević i dodala da lepo pisanje pokazuje iskonsku čovekovu potrebu za estetikom koja je prisutna i u digitalno doba, koje primorava čoveka da više koristi tastaturu, nego olovku za crtanje i pisanje.

Ipak, čini se da će estetika pisanja još dugo biti važna ljudima, jer opstaje uprkos digitalnoj eri i velikim životnim promenama.

Posetiocima i učenicima Požarevačke gimnazije i OŠ„Dositej Obradović“ obratio se autor Zoran Ilić, koji je govorio o postupku kaligrafije i izveo ogledni čas stvaranja ove umetnosti.

*Tekst je deo projekta Kultura i turizam u službi razvoja Požarevca koji sufinasira Grad Požarevac. Stavovi izneti u sadržaju ne odražavaju mišljenje sufinansijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari