Izložba ”Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa” od 27. septembra u Galeriji Arhiva Vojvodine 1Foto: Plakat/Tamara Marinković

Master izložba ”Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa” ​Viktorije Zdravković biće svečano otvorena u ponedeljak 27. septembra 2021. u Galeriji Arhiva Vojvodine sa početkom u 19 časova.

„Prema rečima Lis Irigare potrebno je reinterpretirati sve počev od subjekta koji se oduvek piše u muškom rodu čak i kad se tvrdi da je neutralan. Muškarac je subjekt svakog diskursa: moralnog, političkog i teorijskog, dok se žena u falogocentričnoj kulturi pozicionira kao subjekt podređen falusu. U maskulinom subjektivitetu se ogleda određena univerzalnost na osnovu koje je sve ostalo unapred osuđeno“, ističe autorka.

Kako pojašnjava autorka, oduvek je bio upitan taj odnos između subjekta i ženskog.

„Ženski subjektivitet predstavljen je kao manjak, kao nešto nepostojeće u odnosu na maskulini, koji poseduje dominantnost upravo zbog vidljivog simbola moći koji poseduje. U heteronormativnim okvirima i kulturi, ženska drugost se stvara u odnosu na muški domen. Samo postojanje u društvu koje falus vrednuje kao glavnog označitelja, žene potpuno premešta, odnosno uklanja iz sopstvenog tela.“

Stvar je u tome što žene bez konekcije sa svojim telom, bez te suštinske veze gube poziciju subjekta, istakla je autorka izložbe.

Izložba ”Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa” od 27. septembra u Galeriji Arhiva Vojvodine 2
Autor: Viktorija Zdravković

„Koncept mog rada bazira se na istraživanju rodnog identiteta, kao i problematici polne razlike kroz crtež kao medij, a pre svega iz pozicije ženskog iskustva. Primarno korišćenje floralnih motiva služi kao metaforični simbol za rešavanje problema i osećanja povezanih sa temom polnosti i seksualnosti. Na crtežima prikazujem proces preobražaja biljnog sveta u određenu žensku viziju. Biljni svet je zapravo samo osnova za dublja istraživanja koja se baziraju na simboličkoj povezanosti između različitih intrigantnih oblika i seksualnsti. Ključna snaga treba da se ostvari u izviranju iz organskih, prirodnih oblika, koji će služiti kao osnova za transformaciju u oblike koji će svojom asocijativnošću referisati na polne organe.“

Kako ističe, jedan od ciljeva je da se kroz radove poigra „sa pitanjem rodnog identiteta i rodnih metafora kroz konstantne izmene formi i oblika koji mogu imati atiribute i ženske i muške polnosti“.

„Takođe, dovela sam u pitanje unapred stvorene društvene predstave o ženskom identitetu. Radovi poseduju jednu vrstu otvorene i neosporne seksualnosti, ali podjednako reflektuju i dozu nedoumice, jer prikazane forme nisu ni muške ni ženske u potpunosti. Njihova suština usmerena je ka pokušaju prekida autoritarnosti muškog diskursa i suprotstavljanju njegovoj dominantnosti kroz žensku stvaralačku poziciju subjekta. Zapravo oni su neka vrsta reakcije na postojeći muški sistem vrednosti i pokušaj promene percepcije“, navodi autorka.

Izložbu će otvoriti prof. Jasna Gulan Ružić, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 5. oktobra 2021. godine

Viktorija Zdravković je rođena 1996. godine u Kraljevu. Završila je srednju Umetničku školu u Kraljevu 2015. godine, smer grafički dizajn.

Diplomirala je 2019. godine na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, Odsek za primenjenu umetnost, smer Zidno slikarstvo u klasi profesora Gorana Rakića, kao najbolji student.

Do sada je svoj rad izlagala na tri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji.

Trenutno je na master studijama na Akademiji umetnosti Novi Sad, smer crtanje, pod mentorstvom profesorke Jasne Gulan Ružić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izložba ”Metamorfoza roda kroz percepciju ženskog rukopisa” od 27. septembra u Galeriji Arhiva Vojvodine”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.