Izložba Ministarstva odbrane Srbije o Karađorđu otvorena u Banjaluci 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Andrija Gavrilović

Izložba „Vožd Karađorđe – otac Srbije“ sa više od 70 autentičnih eksponata korišćenih u Prvom srpskom ustanku, od kojih neki do sada nisu izlagani, otvorena je danas u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

Izložbu čini više od 70 eksponata hladnog, vatrenog, borbenog i ukrasnog oružja, među kojima su sablje, jatagani i noževi, puške, kubure i pištolji, sistemi paljenja na kremen, cevi topova, kao i oružni pribor, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Postavka gostuje u Banjaluci kao deo programa priređenih povodom 30. godišnjice osnivanja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a izložbu je otvorio ministar policije tog entiteta BiH Dragan Lukač.

Na izložbi se mogu videti portreti Karađorđa, znamenitih srpskih vojvoda tog doba, litografije Anastasa Jovanovića, akvareli i skulpture, dodaje se.

Izložbu su organizovali Ministarstvo odbrane Srbije i Muzej Grada Novog Sada, a za posetioce u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci biće otvorena do 14. aprila, dok će do početka maja gostovati u Kulturnom centru u Trebinju i u prvoj polovini maja u Muzeju Semberije u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari