Izložba novih laureata Nagrade za crtež Fondacije "Vladimir Veličković" i Galerije Haos 1Foto promo Galerija Haos

Fondacija Vladimir Veličković u saradnji sa Fondacijom za crtež Galerije Haos, i pod pokroviteljstvom Srpske akademije nauka i umetnosti, nastavlja da čuva sećanje na svog uglednog člana koji je, zajedno sa nama, osnovao Nagradu za crtež za mlade stvaraoce do 40 godina starosti.

Naš i francuski akademik, slikar Vladimir Veličković (1935-2019), svakako je i ovim povodom prisutan na našoj kulturnoj sceni i to na jedan poseban način.

Izložba novih laureata Nagrade za crtež Fondacije "Vladimir Veličković" i Galerije Haos 2
Foto promo Galerija Haos

Žiri u sastavu: akademik Dušan Otašević, istoričarke umetnosti Borka Božović i Žaklina Ratković, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, kao i sinovi akademika Vladimira Veličkovića, Vuk Vidor i Marko Velk (u ime porodice i odgovornih lica Fondacije), doneli su odluku da prvu nagradu za crtež dobije Đerđi Ačaji Ratković iz Novog Sada.

Druga nagrada pripala je Danici Tešić iz Beograda, a trećenagrađeni je Andrej Konopek, takođe iz Beograda.

Izložba novih laureata Nagrade za crtež Fondacije "Vladimir Veličković" i Galerije Haos 3
Foto promo Galerija Haos

I ovoga puta odabrano je više mladih stvaralaca potpuno različitih poetika i pristupa ovom esencijalnom likovnom izrazu, i ta raznovrsnost uvek znači bogatstvo i uvid u ono što scena trenutno nudi.  Oni će biti predstavljeni na XIV dodeli ovih odličja, od 26. decembra do 26. januara 2024. u prostoru Galerije Haos (gornji nivo).

Izložba novih laureata Nagrade za crtež Fondacije "Vladimir Veličković" i Galerije Haos 4
Foto promo Galerija Haos

Među pohvaljenima ove godine su čak tri umetnice, dve prilažu svoje radove, Živana Mijailović i Nevena Kostić, a Nađa Stamenović je trenutno odsutna.

U utorak, 26. decembra u 20h, posle uvodne reči Borke Božović, publici će se obratiti akademik Miodrag Marković, istoričar umetnosti i potpredsednik SANU, koji će izložbu svečano proglasiti otvorenom.

Kako je izjavila Božović, direktorka Haosa, zahvalnost duguju kolegi Savi Ristoviću, istoričaru umetnosti i likovnom kritičaru za tekst sačinjen za ovu postavku, u kome on kaže:

Izložba novih laureata Nagrade za crtež Fondacije "Vladimir Veličković" i Galerije Haos 5
Foto promo Galerija Haos

„Troje umetnika nagrađenih ovom prestižnom nagradom uspelo je da dokaže da se pravim istrajavanjima na iskustvima i potencijalu klasičnog crteža/slike ovaj medijum potvrdio kao inspirativan i manipulativno funkcionalan prostor primeren savremenim komunikacijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari