Izložba o veštačkoj inteligenciji u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu: "Društvene vrednosti trebalo bi da budu integrisane u razvoj novih tehnologija" 1Foto: Marko Risović

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Etički izazovi novih tehnologija: ChatGPT i obrada prirodnih jezika“, koju će posetioci moći da pogledaju sve do 29. februara.

Ovu izložbu Kulturna stanica Svilara je organizovala u saradnji sa Centrom za promociju nauke izazvala je veliko interesovanje publike.

Puna sala Svilare potvrđuje koliko je ova tema danas aktuelna.

Koncept izložbe zasnovan je na ideji da bi etičke i društvene vrednosti trebalo da budu integrisane u razvoj novih tehnologija od samog početka njihovog razvojnog procesa.

Posetioci Kulturne stanice Svilara će, sve do 29. februara, imati priliku da se bliže upoznaju sa funkcionisanjem čet-botova i informišu se o društvenim i etičkim izazovima koje donose tehnologije u nastajanju, poput obrade prirodnog jezika.

Radionice „Prepoznaj falsifikat: ChatGPT i DALL-E u kontekstu domaćeg kulturnog nasleđa“ su prateći deo izložbe i učesnici na interaktivan način pokušavaju da uoče šta je originalno delo, a koji sadržaj je generisan putem veštačke inteligencije.

Cilj radionica je da se kroz bliže upoznavanje sa lokalnim kulturološkim kontekstom susreta tradicionalne i digitalno kreirane umetnosti, i otvorenu debatu o autentičnosti, društvenim vrednostima i očuvanju kulturnog nasleđa, podstakne promišljanje o nekim univerzalnim temama i etičkim dilemama novog doba.

Izložba o veštačkoj inteligenciji u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu: "Društvene vrednosti trebalo bi da budu integrisane u razvoj novih tehnologija" 2
Foto: Marko Risović

Radionice će biti održane svakog ponedeljka do kraja februara, a prva je održana sinoć odmah nakon otvaranja i privukla je veliki broj novosadskih srednjoškolaca iz gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Svetozar Marković, Gimnazije „Smart“ i Škole za dizajn „Bogdan Šuput“.

Prve dve su namenjene srednjoškolcima i studentima, dok su prijave za poslednje otvorene i za ostale građane.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari