Izložba po pozivu za veliki jubilej 1Zgrada Narodnog muzeja u Šapcu Foto: wikipedia

U galeriji Narodnog muzeja u Šapcu otvoren je 60. Oktobarski salon, kao najstarija likovna manifestacija ovakve vrste u Srbiji. Izloženo je 62 rada od isto toliko autora, i s obzirom da se radi o jubileju, ovo je izložba po pozivu i to autora koji su bili najviše prisutni u ovom periodu.

Tatjana Marković, viša kustoskinja u Narodnom muzeju, istakla je da se salon potvrdio kvalitetom kroz više od pola veka postojanja.

Oktobarski salon je mesto umetničkih dijaloga koji su se odvijali na svim poljima kreativnog izraza umetnika – različitih poetika, medija, rukopisa… Posebno mesto zauzimaju mladi autori i laureati nagrade „Igor Belohlavek“, po čuvenom šabačkom umetniku i likovnom pedagogu, kojima se priređuje samostalna postavka u holu Biblioteke šabačke. Takođe, uz pomoć gradske uprave, u poslednje vreme otkupljeno je 17 dela koja su bila izložena na salonu, što je znatno obogatilo zbirku Narodnog muzeja.

Za ovo vreme Šabac se potvrdio kao jedan od centara likovne umetnosti, u kome stvara više od stotinu akademskih umetnika. Uz to, više od dve decenije priređuju se specijalizovane izložbe crteža, akvarela, portreta, ikona, radova tzv. malog formata, što govori o bogatstvu i zrelosti likovne scene. Sam Narodni muzej u Šapcu, uz pomoć grada i Ministarstva kulture, pripremio je novu muzejsku postavku, a znatna sredstva uložena su u renoviranje i opremanje zgrade muzeja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari