Izložba posvećena oslobođenju Beograda od 1. novembra u Istorijskom arhivu 1Foto: Istorijski arhiv Beograda

Povodom proslave sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu Istorijski arhiv Beograda pripremio je izložbu Beograd 1918. Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 1. novembra u 16 časova u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda, Palmira Toljatija 1.

Prisutnima će pozdravnu reč uputiti Dragan Gačić, direktor Istorijskog arhiva Beograda, a izložbu će otvoriti pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Autor izložbe je Slobodan Mandić, istoričar i viši arhivista u Istorijskom arhivu Beograda, saopšteno je iz te ustanove.

Izložba Beograd 1918. ima za cilj da na osnovu raspoložive arhivske građe ukaže na neke od važnih pojava i događaja koji su pratili dane uoči, tokom i nakon oslobođenja Beograda na kraju Prvog svetskog rata. Za potrebe izložbe izdvojeno je 206 dokumenata i fotografija iz Istorijskog arhiva Beograda. Odabrana arhivska građa će biti predstavljena na 31 panou, podeljenim u 6 tematskih celina: 1. Beograd u Prvom svetskom ratu; 2. Materijalno uništavanje; 3. Od Soluna do Beograda; 4. U slobodnom gradu; 5. Ka prestonici Kraljevstva SHS i 6. Sećanja, priznanja, odlikovanja.

Izložbom je obuhvaćen život u Beogradu pod okupacijom, kao i događaji u vezi sa probojom Solunskog fronta. Posebno su osvetljeni događaji koji su usledili nakon ulaska generala Petra Bojovića sa trupama u oslobođeni grad. Izložba će ukazati na obnovu rada institucija gradske uprave i niz mera za regulisanje života u razorenoj i ratom iscrpljenoj prestonici. Posetiocima će biti predstavljeni organizovni popis i elaborat o učinjenoj ratnoj šteti prilikom bombardovanja i tokom okupacije, kao i dokumenti koji govore o pripremama za ujedinjenje u novu jugoslovensku državu.

Izložbu će biti moguće pogledati u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda do kraja novembra 2018. godine. Radno vreme Galerije Istorijskog arhiva Beograda je: utorak–subota, od 10 do 17 časova. Ulaz u Galeriju je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari