Izložba "Rimski Limes i gradovi na tlu Srbije" 1Foto: Galerija SANU

U Galeriji SANU sutra bi trebalo da bude otvorena izložba „Rimski Limes i gradovi na tlu Srbije“ kao najava predstojećeg 24. Međunarodnog limes kongresa, koji će od 2. do 9. septembra u Beogradu i Viminacjumu okupiti više stotina arheologa iz ceog sveta.

Postavka, koju bi trebalo da otvori ministar prosvete i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Mladen Šarčević, biće otvorena za javnost do 10 septembra, najavljeno je juče na konferenciji za novinare u SANU.

Prema rečima autora izložbe arheologa Stefana Pop Lazića, na ovoj postavci na kojoj će biti prikazan materijal iz više muzeja u Srbiji, sarađivao se dvadesetak njegovih kolega.  Ideja je da se iskoristi položaj Galerije SANU, u glavnoj beogradskoj pešačkoj zoni i privuče pažnja i intersovanje prolaznika u knez MIhaulovoj ulici za antičko kulturno nasleđe.

Eksponati iz cele Srbije obuhvataju period od 1. do 5. veka posle Hrista – reč je o oružju, svakodnevnim predmetima, grnčariji, prikazima rimskog božanstva Jupitera Dolihena, čiji je kult bio u zeniti prva tri veka nove ere, delovima odeće rimskih matrona i devojčica, zapisima na papirusima… Tu su i savremene ilustracije koje treba da ožive svet rimskog limesa, na kojima su radili domaći umetnici pod nadzorom arheologa,a neke su preuzete iz isrtorijskih izdanja izdavačke kuće Kreativni centar.

Postavka plus: Srpska leksikografija
U okviru 16.Međunarodnog kongresa slavista, koji se održava u Beogradu od 20. do 27. avgusta sutra se za posetioce u Galeriji nauke i tehnike SANU otvara izložba „Srpska leksikografija od Vuka do danas“, čiji su autori Rajna Dragićević i Nenad Ivanović. Svečano otvaranje ove izložbe, kojom se obeležava 200. godišnjica od objavljivanja prvog izdanja „Srpskog rječnika” Vuka Stefanovića Karadžića, najavljeno je za 20. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari