Izložba slika Ljiljane Šunjevarić u Umetničkom prostoru U10 1

Izložba „Varoš nova“ Ljiljane Šunjevarić, otvorena je sinoć u Umetničkom prostoru U10 a trajaće do 13. juna.

Slike ove umetnice su ovećeg formata, a prizori na njenim platnima „nude se oku kao pogled kroz prozor u pokretu – prozor voza ili autobusa.

– Svako je putovanje mala seoba. Kroz tu žilu odlaženja i vraćanja, putovanja kroz predele na kojima se smenjuju i prožimaju drumske postaje, industrijska čvorišta, mostovi, naseobine i groblja, uporišta ljudskog života i smrti – trajanja – uspostavlja se egzistencijalni odnos umetnika i posmatrača-saučesnika sa prostorom u kome živi. – navodi Vesna Smiljanić Rangelov autorka teksta u katalogu za ovu izložbu.

Ona ocenjuje da je za Ljiljanu Šunjevarić, likovno delo ne postoji bez onoga ko ga obuhvata pogledom.

– Ona ide i korak dalje: naslikano platno ne postaje umetničko delo posredstvom oka posmatrača već naslikano platno i posmatrač zajedno čine umetničko delo. Pronikavši u njegovu auru ne samo doživljajno nego i telesno, fizički, posmatrač čini neotkidivi njegov deo i jedino je tako postignuta punoća i celovitost umetničkog čina. Umetnost ne pripada svima, već posredstvom umetnika svi pripadamo umetnosti, zaključuje autorka teksta Vesna Smiljanić Rangelov.

Iz Umetničkog prostora U10 mole posetioce da radi svoje i njihove sigurnosti nose zaštitne maske i pridržavaju se predložene socijalne distance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari