Izložba slika Sretka Divljana „Kruna“ u galeriji ULUS-a 1Foto: D.Đ.

Izložba slika Sretka Divljana pod nazivom „Kruna“ biće otvorena od četvrtka, 16. jula u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (Knez Mihailova 37) i trajaće do 28. jula.

Sretko Divljan pripada onoj generaciji umetnika koja je umetničke veštine učila od Miodraga Rogića, Stojana Ćelića, Boška Karanovića, istaknutih profesora beogradske Likovne akademije.

Aktivni je učesnik na domaćoj likovnoj sceni, što potvrđuje i podatak da je priredio više od pedeset samostalnih izložbi.

Od svojih profesionalnih početaka do danas, Divljan neguje autentičnu likovnu estetiku koju su pojedini likovni kritičari okarakterisali kao „divljanizam“.

Izložene slike nastale su u poslednjih nekoliko godina i o njima, u tekstu u katalogu izložbe, pisala je istoričarka umetnosti Slavica Vinčić, koja je između ostalog istakla: „Figure i likovi portretnog tipa, koji se pojavljuju, ne mogu da ponesu ni jedan od poznatih  –  izama, svi oni pripadaju jedinstvenom slikarskom opusu Sretka Divljana.

Uprkos oštrim, ponekad geometrizovanim formama, slike toplog, raskošnog kolorita, Brakovski podsećaju na tradicionalni portret realnih slikanih osoba. Majstorske višefiguralne kompozicije,  izvedene u snažnoj ekspresiji koja kompoziciji slike obezbeđuje moćnu dinamiku, uporedivu samo sa dinamikom sličnih radova velikih prethodnika Sretka Divljana; Pabla Pikasa, Žorža Braka…

U ukupnom slikarskom stvaralaštvu Sretka Divljana nazire se i komunikacija njegove slike sa svetom dečjih crteža.

Ovo nije puka slučajnost već deo višedecenijskog bavljenja likovnim doživljajem i naučno-psihološkim izražavanjem putem crteža dece predškolskog i nižeg školskog uzrasta kao i analizom unutrašnjeg stanja deteta, njegovim ponašanjem i odnosom sa okolinom.

Na tu temu profesor Sretko Divljan štampao je petnaestak monografija iz oblasti metodike rada sa decom i razvoju njihove emotivne i likovne inteligencije. Kao profesor likovne kulture u gimnaziji, predavao je i kao redovni profesor metodike nastave likovne kulture na Učiteljskom fakultetu gde je bio i dekan u nekoliko mandata.

Izloženim radovima autor je dao naziv KRUNA, tako spontano određenje nosi sa sobom i izvesna metaforična značenja: u ULUS-ovoj galeriji se otvara izložba radova nastalih u poslednjih nekoliko godina, – tako ova izložba postaje KRUNA umetnikovog rada. Istovremeno,

Krunom može da se nazove i sveukupno dosadašnje stvaranje Sretka Divljana u trajanju od više decenija, u prilog srpskog krunisanog i nekrunisanog kulturnog nasleđa.

Sretko Divljan rođen je 1946. u Novoj Pazovi. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu magistrirao je 1975. godine. Član je ULUS-a od 1974. godine.

Izlagao na više od 70 kolektivnih izložbi (između ostalog i na Oktobarskom salonu) i priredio preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari