Izložba srpskih i evropskih majstora portreta 19. veka u kragujevačkom Narodnom muzeju (FOTO) 1Foto: Narodni muzej Šumadije Kragujevac

 

Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu organizuje izložbu „Srpsko slikarstvo 19. veka iz Zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti – rezultati 1. i 2. faze konzervacije i restauracije finansirani na konkursima Ministarstva kulture Republike Srbije”.

– Odeljenje za istoriju umetnosti projektom pod nazivom „Konzervacija i restauracija – Zbirka Slikarstvo 19.veka u Srbiji (portreti) i Zbirka evropskih majstora” već tri godine učestvuje na konkursu Ministarstva kulture, koji se odnosi na Muzejsko nasleđe i dobijenim sredstvima smo dosad uspeli da konzerviramo i restauriramo 21 sliku, na čemu izražavamo posebnu zahvalnost Studiju za konzervaciju i restauraciju umetničkih dela „Protinica” iz Čačka i vlasnici i glavnoj konzervatorki Bojani Dabić, kaže za Danas istoričarka umetnosti Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik i autorka projekta u Narodnom muzeju Šumadije.

Po njenim rečima u toku je konkurs za treću, završnu fazu, koja obuhvata najvećim delom Zbirku evropskih majstora u ovoj ustanovi.

– Na ovoj izložbi predstavićemo 14 slika – portreta, autora srpskih umetnika 19. veka, kao što su Živko Jugović, Uroš Knežević, Uroš Predić, Pavle Čortanović, Arsenije Petrović, Stevan Todorović, ali i šest slika evropskih majstora 19. veka, ističe autorka postavke Tatjana Milosavljević.

Namera i ideja ovog obimnog i skupog projekta, finansiranog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, kaže ona, jeste da obe Zbirke u celini, a čine ih 33 iz jedne i 28 slika iz druge zbirke, nakon kompletne konzervacije i restauracije, budu izložene u formi Stalne postavke.

Izložba nema zvanično otvaranje a Kragujevčani će moći da je pogledaju u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije od danas, 20. decembra 2023. godine do kraja januara sledeće godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari