Umetnički, likovno neumoran i dragocen: Izložba grafika „U čekaonici” Bojana Otaševića u kragujevačkom Narodnom muzeju 1Foto: Narodni muzej Šumadije Kragujevac

 

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije, sutra, u sredu, 17. novembra, biće otvorena izložba grafika autora Bojana Otaševića, akademskog umetnika iz Kragujevca, pod nazivom „U čekaonici”. Podnaslov izložbe je – Velika izložba grafika i čini je 30 radova, nastajalih u periodu 2015 – 2023. godine.

„Istorijski trenutak kojem svedočimo – prožima celokupno življenje i podrazumeva, nažalost, krajnju surovost i nezapamćene tragedije, tako da, verovatno, utiče i uslovljava promišljanja umetnika, njihov doživljaj globalnih dešavanja, ali i tumačenje i doživljaj umetnosti. U takvom kontekstu, globalnom ili makro, ali i lokalno, u pojedinačnom, mikro doživljenom svetu ( u kakvim svi živimo, bili umetnici ili ne), koliko je moguće realno i objektivno detektovati novo, inovativno, revolucionarno, evolutivno u bilo kojoj oblasti, pa tako i u čisto likovnom smislu, u smislu doprinosa likovnom , umetničkom izrazu?. To je uvek bitno, jer nije prvi put u istoriji civilizacije da je umetnik taj koji beleži i ostavlja trag, kritički i nepristrasno. A, opet, Umetnost se ne može svesti na dokumentarnost. Ona je filozofska i metafizička nadgradnja realnosti”, navodi u katalogu izložbe Tatjana Milosavljević, muzejska savetnica.

Po njenim rečima kod Bojana Otaševića ništa nije jednostavno, nije na prvu loptu, njegova filozofija života i poimanja sveta i svega oko sebe, samim tim i njegovog stvaralaštva, iziskuje krivudav put prepoznavanja.

– Istovremeno, ovo je umetnost kontinuiteta, bez oscilacija i iznenađenja. Njegove najnovije grafike (algrafije), pored tehničke sigurnosti, majstorstva i inovativnosti, uvode nas u dalja istraživanja i dublju razradu prethodnih, uslovno rečeno, faza, suštinski ilustruju njegovu potrebu da se ne gubi vreme, već da se deluje, aktivira, kaže ona.

Umetnički, likovno neumoran i dragocen: Izložba grafika „U čekaonici” Bojana Otaševića u kragujevačkom Narodnom muzeju 2
Foto: Narodni muzej Šumadije Kragujevac

Otašević je svoje najnovije radove grupno nazvao „U čekaonici” – implicirajući proces gubljenja vremena, uzaludnog čekanja, potencirajući na njima atmosferu koja je – prazna, teška, mučna, a, opet, nabijena emocijama i iščekivanjima.

– Sveprisutna nit koja ih povezuje, „crvena linija“ je – figuracija, ali ne u klasičnom smislu, ovo je isključivo umetnost akta, nagog ljudskog tela – sa porukom. Svi su tu, goli, umrtvljeni, …. i čekaju,…. aktovi – muški i ženski – sedeći ili ležeći – crno beli, ali i u zvučnom koloritu, ili samo glave ili lobanje. koje, zanimljivo, čak, deluju apstraktno. Ljudsko telo, generalno, kao celina – krije sveobuhvatnu i široku simboliku; položaji ili poze muškarca i žene ne deluju kao slučajne ili spontane, odnosno, one su spontane onoliko koliko reflektuju unutarnje stanje čoveka, unutarnji život, dileme,…. po svemu sudeći, nešto, ponovićemo, teško, mučno, prazno…, ističe Tatjana Milosavljević.

U tom smislu, crno beli odnosi – potenciraju egzistencijalnu zapitanost, beznađe,…ovo svetlo i mrak ukazuju na istraživanje mističnog, nepoznatog, nečeg što nas očekuje.
„Svetlo – kao bazični osnovni simbol svesnog i aktivnog života uz višeznačan kolorit (siva, pink, ljubičasta, plava, crna, narandžasta ) i specifičan tretman i doživljaj prostora kao ’čiste percepcije, pojavnog otkrivanja našeg bića i, ujedno, sveta’, značajan je element Otaševićeve umetnosti. Sve se dešava u nedifinisanom prostoru, određenom ili naslućenom bojom osnove, pozadine( što je, inače, boja sirovog, neobrađenog papira), što, svakako, ima i više značenje, u smislu određivanja tona raspoloženja, atmosfere predstave na svakoj grafici, smatra autorka teksta.

– Bojan Otašević, kao i uvek – umetnički, likovno – neumoran i dragocen, zaključuje Tatjana Milosavljević u svom tekstu o izložbi „U čekaonici”.

Umetnički, likovno neumoran i dragocen: Izložba grafika „U čekaonici” Bojana Otaševića u kragujevačkom Narodnom muzeju 3
Foto: Narodni muzej Šumadije Kragujevac

Izložba „U čekaonici” Bojana Otaševića je otvorena do 15. decembra.

Nagrađivani umetnik i profesor FILUM-a

Bojan Otašević (50) diplomirao je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1998, magistrirao 2001. i doktorirao 2014. godine kod mentora prof. Biljane Vuković.

Član je ULUS-a od 2000. godine. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, samostalno je izlagao preko 50 puta. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Redovni je profesor na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na Odseku za Primenjenu i likovnu umetnost.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari