Umetnost ne poznaje granice i jezike: Izložba „Umetnost sada - Kunst vor Ort” u kragujevačkom Narodnom muzeju 1Foto: Žarko Zagrađanin

 

Povodom obeležavanja 20 godina prijateljstva grada Kragujevca i nemačkog grada Ingolštata i pod pokroviteljstvom oba grada, Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu organizovao je izložbu pod nazivom „Umetnost sada – Kunst vor Ort”.

Na izložbenoj postavci su radovi sedam umetnika iz Ingolštata u izboru umetničkog udruženja BBK i deset iz Kragujevca u izboru Tatjane Milosavljević, Katarine Babić i Nenada Ristovića.

– Gradovi Ingolštat i Kragujevac prijatelji su 20 godina. U životnom veku čoveka to je više od punoletstva, a u prijateljstvu to su godine poštovanja, razumevanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja, koje su pretočene u pobratimstvo, stvorile još čvršće i neraskidive veze. Takve veze porušile su teško breme istorije, spojile dve kulture i povezale generacije umetničkih stvaralaca, humanitaraca, mladih ljudi i stanovništvo dva grada uspostavivši osećanje sigurnosti i oslonca u izazovnim vremenima, stoji u tekstu koji zajedničkim snagama potpisuju Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevac i Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu u katalogu izložbe.

Po njihovim rečima umetnost ne poznaje granice i ne razlikuje jezike.

– Poruke koje umetnici pronose svojim delima razume svaki čovek na planeti, a takve poruke – poruke mira, besmisla rata i tolerancije šalje Međunarodni, a kragujevački Salon antiratne karikature, dok je grad Ingolštat 2001. godine ustanovio svoju nagradu za učesnike ovog konkursa. Time, usmereni na budućnost, dobrobit dva naroda i održivost, dva grada još jednom učvšćuju prijateljstvo i prevazilaze prošlost, istakli su Dašić i Petrašinović.

– Između dva grada se tokom godina razvilo duboko prijateljstvo i bliska saradnja, na koje se možemo osvrnuti sa velikim poštovanjem. Saradnju između Kragujevca i Ingolštata krasi redovna razmena na broj nim projektima. Umetnost i kultura čine sastavni deo ove partnerske razmene i promovišu raznolikost naših odnosa, „uzvraćaju” sličnim, prigodnim tekstom u katalogu izložbe dr Kristijan Šarpf, gradonačelnik Ingolštata i Gabrijel Engert, referent za kulturu i obrazovanje ovog bavarskog grada.

Umetnost prati partnerstvo ova dva grada, smatraju oni, dugi niz godina i drago im je što je mnogim mladim i afirmisanim talentima data prilika da rade na međunarodnom nivou i da se povezuju.

– Dvadeset godina od potpisivanja bratimljenja gradova predstavlja izvrstan povod, da umetnicima iz naša dva grada omogućimo da razmene ideje i predstave svoje radove javnosti novim zajedničkim izložbenim projektom pod nazivom „Umetnost sada”, zaključuju Šarpf i Engert.

Višedecenijska uspešna saradnja dva grada – Ingolštata i Kragujevca – posebne rezultate je dala u okviru kulturno-umetničkih sadržaja, koji podrazumevaju ultimativnu razmenu onih suštinski najvažnijih, najdubljih vrednosti – humanističkih vrednosti.

Započeta 2003/4. godine izložbom, najpre u Ingolštatu, a zatim u Kragujevcu, koja je predstavila 46 nemačkih i 11 kragujevačkih umetnika (tada još pod patronatom umetničkih udruženja BBK i ULUS – Podružnica Kragujevac), saradnja je nastavljena 2013. godine izložbom „Vreme Prostor Umetnost” i u znak obeležavanja desetogodišnje saradnje , predstavila je iz oba grada po deset umetnika.

Sada, posle dve decenije, izložba nazvana „Umetnost Sad” takođe predstavlja po deset umetnika iz svakog grada, ali, kragujevački izbor je ovog puta, rezultat tri pojedinačna izbora, od kojih svaki uključuje autore koji nisu učestvovali na prethodne dve izložbe.

– Nikome od nas selektora ovaj uslov nije teško pao, jer je Kragujevac grad u kojem živi i radi veliki broj umetnika, svih generacija, akademski obrazovanih, najrazličitijih autorskih i umetničkih profila, bave se slikarstvom, grafikom, kolažom, instalacijom, inovacijama u okviru klasičnih tehnika, video radovima, većina ih je i u pedagoškom angažmanu, a istorijski trenutak od njih očekuje i da budu deo svih društvenih, ne samo kulturnih, dešavanja, navedeno je u katalogu izložbe u tekstu „Umetnost sada” koji potpisuju selektori radova Tatjana Milosavljević, Katarina Babić i Nenad Ristović.

Na postavci u kragujevačkom Narodnom muzeju izloženi su radovi umetnika: Irene Knežević, Filipa Misite, Ivane Janković (u izboru Tatjane Milosavljević), Milice Antonijević, Milice Radović, Slobodana Stefanovića (u izboru Katarine Babić), Momir Kneževića, Nikole Govedarice, Dejana Petrovića i Marijane Stoiljković (u izboru Nenada Ristovića) koji se po rečima selektora apsolutno svojim poetikama, ali i aktivnim odnosnom prema svom radu i svemu što ih okružuje poistovećuju sa indikativnim naslovom ove izložbe „Umetnost sad”.

Na otvaranju izložbe u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije, u petak, 2. juna u ime kragujevačkog muzeja i kao kustos izložbe govorila je tatjana Milosavljević. U ime udruženja umetnika iz Bavarske obratila se Aleksandra Lung, umetnica iz Ingolštata.

Predsednik Skupštine garada Kragujevca Miroslav Petrašinović i Gabriel Engert, gradski većnik Ingolštata za kulturu i obrazovanje, zvanaičano su, svečano otvorili izložbu.

Posle Kragujevca, izložba će biti priređena i u Ingolštatu u oktobru mesecu ove godine.

Kragujevačka publika izložbu u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije može da pogleda do 22. juna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari