Izložba Svetlane Ninković i Sare Kujundžić od petka u Silosima 1Foto: Promo

Prva zajednička izložba slikarki Svetlane Ninković i Sare Kujundžić, pod nazivom “Ona i ja”, biće otvorena u petak, 2. jula, u 20 časova, u izložbenom prostoru Re-kreativnog centra Silosi Beograd.

Izložba će trajati do 10. jula, a za posetioce će biti dostupna svakodnevno od 18 do 22 časa u komorama prvog silosa.

Umetnice navode da im je namera da kroz seriju apstraktnih slika istražuju i pomeraju granice umetničkog ega. Deleći isto platno prilikom stvaralačkog procesa, slikarke istovremeno otvaraju pitanje međusobnog prostora i duboke intimnosti između njih.

One pozivaju jedna drugu da zajedno stvaraju, nadograde ili promene ono što je već stvoreno.

Svetlana Ninković je diplomirala 2006. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku i članica je „Likovnog kruga“.

Izlagala je na 20 samostalnih i oko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, te učestvovala na više likovnih kolonija i susreta.

Sara Kujundžić je nakon završene Akademije umetnosti u Novom Sadu otišla u inostranstvo gde je svoju karijeru izgradila u vodama marketinga i grafičkog dizajna, a timovi koji su stvarali pod njenom art direkcijom osvajali su međunarodno priznate nagrade iz oblasti oglašavanja.

Izložba Svetlane Ninković i Sare Kujundžić od petka u Silosima 2
Foto: Plakat

Svetlana i Sara bile su na istoj klasi nakon čega su ostale i bliske prijateljice, a izložba „Ona i ja“, prikazaće dela koja zajedno potpisuju, što je i svojevrstan raritet u svetu likovne umetnosti.

Ova izložba biće ujedno prva u novootvorenim Silosima i najavljuje buduću galeriju na istom mestu, posvećenu upravo ovdašnjoj umetničkoj sceni.

I sami Silosi su svojevrsni spomenici brutalističke arhitekture na obali Dunava, a novi život dobili su zahvaljujući „Gaia pokretu“, neprofitnoj fondaciji koja u njima razvija programe iz oblasti umetnosti, obrazovanja, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine.

Izložba Svetlane Ninković i Sare Kujundžić od petka u Silosima 3
Foto: Promo

U okviru Silosa već su otvoreni Medonosni vrt i Urbane bašte, ali i Ponta bar kao mesto okupljanja jedne šire društvene scene, a sa radom je počela i letnja pozornica namenjena panel diskusijama, pozorišnim izvođenjima i muzičkim nastupima, ali i vežbanju joge i drugim vidovima edukacije i rekreacije.

Pored predviđene galerije, Silosi će u bliskoj budućnosti sadržati i interaktivni muzej i event centar, kao i niz drugih sadržaja tokom cele godine.

Ulaz u zonu Silosa nalazi se na kraju ulice Dunavski kej, broj 46, na Dorćolu, iza rampe nekadašnje fabrike “Žitomlin“, a otvoren je za posetioce svakog dana od 12 časova do ponoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari