Izložba "Tanjug javlja, rat je završen" od 5. jula u Muzeju Jugoslavije 1Foto: Petar Obradović

Povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, u Muzeju Jugoslavije u objektu „Muzej 25. maj“ biće otvorena izložba „Tanjug javlja, rat je završen“.

Izložbu čine dokumentarne fotografije, koje se sada prvi put predstavljaju javnosti i svedoče o tome kako je izgledala Jugoslavija neposredno pre i posle oslobođenja.

„Objektivom Tanjugovih foto-reportera zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu. U više foto – reportaža mogu se videti aktivnosti, poput rada na obnovi saobraćaja, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečjih domova, života u selima, a mogu se pratiti i kulturna dešavanja, kao i obnova sportskog i fiskulturnog života“, kažu autori izložbe Radovan Cukić i Milica Tomić.

Prema njihovim rečima, „posetioci izložbe će, kroz selekciju snimaka nastalih 1945, moći da vide dramatične scene završnih borbi za oslobođenje zemlje, najvažnije momente dovršavanja političke revolucije, opsežnih zahvata na obnovi zemlje i normalizaciji života, sveprisutnih ožiljaka i posledica rata  ali i početka institucionalizovanog rada na stvaranju novog, socijalističkog čoveka“.

Izložene fotografije koje su snimili foto-reporteri Petar Obradović, Branko Savić i Isak Koen, tek nedavno su registrovane kao celina u okviru obimne foto-građe Muzeja Jugoslavije, a rad na pripremi izložbe prati i rad na dokumentaciji, kojom će čitava zbirka biti zaštićena kao kulturno dobro.

Ovom izložbom otvara za javnost najstariji sačuvan deo foto-arhive Telegrafske agencije Nove Jugoslavije, koji je 1947. prenet u Kabinet maršala Tita.

Obeležavanje 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, biće oživljeno tokom godine i u okviru aktuelne izložbe „Muzejska laboratorija“ u zgradi Starog muzeja, koja jugoslovensko nasleđe razmatra kroz prizmu višestrukih interpretacija, a za ovu priliku biće markirani eksponati relevantni u kontekstu kraja Drugog svetskog rata. Pored izložbenog, biće realizovan govorno-edukativni program, tematska vođenja, kao i privatni narativi u vidu audio i video-zapisa.

Izložba „Tanjug javlja, rat je završen“ biće otvorena do 30. septembra 2020. godine i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari