Izložba uskršnjih jaja učenika iz Lajkovca 1

U galeriji Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu u toku je izložba uskršnjih jaja učenika Osnovne škole „Mile Dubljević“ iz Lajkovca.

Na izložbi su prikazani i radovi učenika izdvojenih odeljenja iz Bajevca i Bogovađe. Najreprezentativnije crteže i ukrašena gipsana jaja odabrali su nastavnici likovne kulture Miloje i Jasmina Mitrović, saopštili su organizatori.

Mnogobrojnoj publici obratila se istoričarka umetnosti Aleksandra Tanić, koja je posetioce pozdravila u ime radnika i direktorke Kulturnog centra Snežane Skorić, zahvalivši se školi na saradnji, pozivajući ih da i u budućnosti budu gosti sa nekim od novih projekata. Aleksandra je istakla snagu dečje imaginacije da transformiše i rekonstruiše neke od glavnih religijskih motiva, transponujući ih u logiku sopstvenog likovnog doživljaja Uskrsa.

Postavku je otvorio uvaženi lajkovački pisac Radovan Beli Marković, koji je iskazao oduševljenje predstavljenim radovima osnovaca, ističući da bi svoju darovitost mogli pokazati bilo gde u svetu. Takođe je ukazao na značaj negovanja tradicije ukrašavanja jaja na način na koji se to radi na našem podneblju, prirodnim bojama i korišćenjem autentičnih elemenata i karakteristične upotrebe floralnih i geometrijskih motiva nastalih veštim spojem prirode i umetnosti koje su negovali naši preci.

Prisutnima se obratila i zamenica direktorke OŠ „Mile Dubljević“, primetivši da su „mala ali vredna dela đačkih ruku napustila prostor učionice kako bi bila dostojno predstavljena lajkovačkoj publici“, dok je nastavnik Miloje Mitrović svojim odabirom i zalaganjem da se na izložbi objedine sve tendencije i zamisli učenika, pokazao kako se na pravi način zadobija poverenje đaka i kako se njihov talenat pravilnim usmeravanjem zastupa i promoviše u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari