Izložba "Vajari/ke Srbije 2020" u “Cvijeti” od 5. septembra 1Foto: Promo

U Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu br. 1 u subotu, 5. septembra biće otvorena godišnja izložba Vajari/ke Srbije 2020 koja će trajati do 4. oktobra.

Izložba Vajari/ke Srbije 2020 će predstaviti pravce i istraživanja u kojima se kreću domaći autori koji deluju u širokom domenu skulpture.

Osobenost ovogodišnje produkcije, određene periodom pandemije, čine radovi malog formata.

Opredeljenost umetnika za manje formate ukazuje na radikalnu promenu uslova u kojima su umetnici ove godine radili i stvarali, ali i reflektuje neke od dugogodišnjih problema savremene skulpturalne produkcije, poput nedostatka alteljea, radionica i primerenih prostora za rad umetnika.

Zbog ovakvih i sličnih nedostataka, veliki broj umetnika primoran je da ugrožava sopstveno zdravlje (udisanje različitih hemijskih isparenja i prašine) izvedbom radova u kućnim uslovima.

Međutim, i pored loših uslova za rad i odsustva sistemske podrške, vajari i vajarke Srbije pokazuju zadivljujuću kreativnost i bogatstvo izraza koristeći se najraznovrsnijim tehnikama.

Na ovogodišnjoj izložbi, koju organizuje vajarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), učestvuje 49 autora/ki različitih generacija koji se predstavljaju u širokom dijapazonu formi realizovanih u oblasti skulpture, instalacije, objekata i drugih radova koji se bave prostorom ili tematizuju politike percepcije prostornih odnosa.

Selekciju radova obavila je zasebno formirana komisija koju su činile tri članice vajarske sekcije Udruženja: Biljana Jotić, Vida Stanisavac i članica Umetničkog saveta, Sanja Tomačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari