janko jelićFoto: Youtube printscreen

Janko Jelić, umetnički direktor Nikšićkog pozorišta, nije dozvolio izvođenje predstave „IzloŽene“, koja govori o diskriminaciji i nasilju nad ženama.

Janko Jelić je saopštio da mu je tema o ženskoj obespravljenosti „izlizana“, te da misli da „žene diskriminišu“, pišu Vijesti.me.

On je to poručio u mejlu koji je uputio Nezavisnoj teatarskoj sceni Bunt, koja izvodi predstavu „IzloŽene“.

Platforma „U pravo vrijeme“ koja pored Nezavisne teatarske scene Bunt obuhvata više nevladinih organizacija (NVO) dostavila je medijima Jelićev mejl i u saopštenju za javnost navela da im Jelić nije dozvolio izvođenje predstave.

Jelić je kazao Vijestima da nije tačno da nisu dozvolili izvođenje predstave, već samo da nisu bili zainteresovani za pomenutu ponudu.

„Uvažene koleginice, uz svo poštovanje prema vašem umjetničkom pregnuću ne nalazim nijedan opravdani razlog da do beskonačnosti razvlačimo izlizanu temu o ženskoj obespravljenosti i o tome kako žene neko diskriminiše, iskorišćava i ponižava. Igrom slučaja, oženjen sam, imam živu majku, u komšiluku mi živi udata sestra i oženjen brat, a usput sam zapamtio i babu, poznajem komšije, družim se sa kumovima i poznanicima… Ni u jednom od pomenutih primjera nijesam primijetio diskriminaciju žena, čak naprotiv, mislim da žene diskriminišu“, istakao je Jelić.

On je dodao da je „postalo dosadno od terora priče o diskriminaciji nad ženama“.

„Svakako sam svjestan da postoje ljudi koji maltretiraju žene, ali sam isto tako svjestan da postoje i drugi vidovi diskriminacije koje nijesu ništa manje prisutni, ali su u javnom životu potpuno zapostavljeni. Zbog toga moja malenkost ne daje pristanak na igranje vaše predstave zato što mislim da je to led angažovane propagande, a ne nikakva umjetnost. Znajući da vam neće biti pravo dajem vam za pravo da ovu moju poruku javno obznanite i da me zbog toga pozovete na odgovornost lično, jer je ovo isključivo moje lični stav i odluka mimo bilo kog drugog organa Nikšićkog pozorišta. S poštovanjem i nadom da ćete razumjeti, Janko Jelić“, poručio je Jelić u mejlu.

Iz Platforme „U pravo vrijeme“ su poručili da Jelić skandaloznim pismom nije dozvolio izvođenje predstave koja govori o rodnoj neravnopravnosti i nasilju nad ženama.

„Platforma organizacija ‘U pravo vrijeme’ obavještava javnost da umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić, nije dozvolio izvođenje predstave ‘IzloŽene’, koja se hrabro suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama. Jelić je kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave ‘IzloŽene’ naveo da je tema diskriminacije nad ženama ‘izlizana’ i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid ‘angažovane propagande'“, ističe se u saopštenju Platforme „U pravo vrijeme“.

Oni su dodali da nedozvoljavanje izvođenja „IzloŽene“, predstave koja ističe različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama pokazuje nepoštovanje prema svim ženama koje su izgubile život usled partnerskog ili porodičnog nasilja, ženama koje su trpile ili trpe nasilje, i ženama koje trpe diskriminaciju, a i prema umetničkom radu i potrebi da se otvoreno razgovara o ovim problemima.

„U Crnoj Gori je u periodu od 2020. do 2022. godine počinjeno pet femicida. Umjesto da podstiče dijalog i osvješćivanje, Jelić jer je u poziciji moći, ograničava slobodu izražavanja i negira stvarnost s kojom se mnoge žene suočavaju svakodnevno, a aktivnosti ovakvog tipa naziva propagandom. Pozivamo umjetničku zajednicu i širu javnost da se suprotstave ovakvom pristupu i podrže umjetnost koja hrabro propituje društvene norme i nepravde“, piše u saopštenju Platforme „U pravo vrijeme“.

Iz Platforme „U pravo vrijeme“ su poručili i da ovo nije samo ograničavanje slobode izražavanja, već i podrivanje napora za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i nepravde.

„Jelić je odgovoru upućenom nezavisnoj teatarskoj sceni ‘Bunt’ naveo da je sa nepostojanjem diskriminacije nad ženama upoznat jer je ‘igrom slučaja’ suprug, a iz navedenog odnosa prema umjetnošću i ljudskim pravima djeluje da je igrom slučaja umjetnički direktor pozorišta, koji osim što ne razumije umjetnost ne razumije ni potrebe crnogorske javnosti, a uz to i negira nasilje nad ženama i diskriminaciju. Predstava se izvodi kroz projekat ‘Izloženo nasilje’ koji je podržan u sklopu grant šeme ‘U pravo vrijeme’. Igranje predstave je besplatno, ulaz se ne naplaćuje, niti se od umjetničkih institucija traže finansijska sredstva za istu. Predstava je kroz ovaj projekat igrana šest puta u opštinama na sjeveru“, zaključuje se u saopštenju Platforme „U pravo vrijeme“.

Platformu „U pravo vrijeme“ čine:

  • Nezavisna teatarska scena „Bunt“
  • Juventas
  • Pravni centar
  • Centar za monitoring i istraživanje
  • Hepatitis Crna Gora
  • Socijalna pravda
  • Sjeverna zemlja
  • Udruženje za podršku Roma i Egipćana Berane
  • Invictus
  • SOS za žene i djecu žrte nasilja Bijelo Polje
  • Help – Hilfe zur Selbsthilfe Montenegro
  • Kvir Montenegro
  • Otvoreni centar Bona fide
  • Mreža za evropske politike – Master

Izvor: Vijesti.me

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari