Januar u Kinoteci posvećen velikanima svetskog filma i mentalnom zdravlju 1Foto: Promo Kinoteka

Januarski program Kinoteke, obeležiće ciklus Velikani svetskog filma posvećen nedavno preminulom doajenu srpske i jugoslovenske kinematografije Mladomiru Puriši Đorđeviću. U okviru projekta A1 Kinoteka biće održane dve besplatne projekcije restaurisane kopije filma „Pas koji je voleo vozove“ (1977) Gorana Paskaljevića a u ciklusu Moj izbor svoje omiljene filmove predstavlja podkaster Galeb Nikačević, najavljeno je na sajtu  Kinoteke.

Na repertoaru su i uspešne srpske koprodukcije, popularni program Po željama gledalaca, kao i novi ciklus filmova, uz diskusije, na temu mentalnog zdravlja.

Januar u Kinoteci posvećen velikanima svetskog filma i mentalnom zdravlju 2
Foto: Promo Kinoteka

Ciklus Po željama gledalaca otvaraju 3. januara u sali „Makavejev“ filmovi Vima Vendersa „Do kraja sveta“ (1991) i „Pariz-Teksas“ (1984). Narednih večeri publika će moći da uživa u poznatim ostvarenjima domaće i svetske kinematografije, kao što su „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T.“ (1967) Dušana Makavejeva, „Titanik“ (1997) Džejmsa Kamerona, „Noć na zemlji“ (1991) Džima Džarmuša…Od 10. do 15. januara na programu je 23 odabranih filomova iz opusa nedavno preminulog doajenu srpske i jugoslovenske kinematografije Mladomira Puriše Đorđevića (1924 – 2022). U čuvenu tetralogiju iz šezdesetih godina „Devojka“, „San“, „Jutro“ i „Podne“, program , koji je hronološki koncipiran hronološki, otvara film „Prvi građanin male varoši“ (1961), a zatvara „Tango je tužna misao koja se pleše“ (1997).

Program Arte predstavlja: Filmovi rođeni pod srećnom zvezdom, od 22. do 26. januara, obuhvata pet uspešnih koprodukcionih ostvarenja srpskih autora: igrane filmove „Obični ljudi“ (2009) Vladimira Perišića, „Krugovi“ (2013) Srdana Golubovića, kao i dugometražne dokumentarce „Druga strana svega“ (2017) Mile Turajlić, „Srećna Nova, Jivu“ (2020) Mladena Kovačevića i „Slatko od ništa“ (2017) Borisa Mitića.

U okviru projekta A1 Kinoteka za 28. januar najavljene su dve besplatne projekcije restaurisane kopije filma „Pas koji je voleo vozove“ (1977) Gorana Paskaljevića, prema scenariju Gordana Mihića.

U priči o susretu devojke koja beži iz zatvora, bivšeg filmskog kaskadera koji po provinciji imitira scene vesterna i mladića koji veruje u prijateljstvo i ljubav, nezaboravne uloge odigrali su Svetlana Bojković, Bata Živojinović i Irfan Mensur. Projekcije su u 18 i u 20,30 sati.

Novi ciklus filmova Diskusija o mentalnom zdravlju 31. januara otvara „Nesrećna Džasmin“ (2013) Vudija Alena. Posle projekcije biće održana interaktivna panel diskusija, u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje, na temu bolesti koja muči glavnu junakinju te drame, u izvanrednom tumačenju Kejt Blanšet.

Program Sećanje na… u više termina tokom januara prikazuje filmove nedavno preminulih umetnika. Među njima su glumci Tatjana Beljakova, Anđela Lensburi, Robi Koltrejn, Ajrin Kara, Ralf Volter, Sven Bertil Taube i Lesli Filips, kao i pevač i kompozitor Niko Fidenk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari