Jazziré festival u oktobru i novembru u Subotici 1Foto: Promo

Jazziré je mali gradski, kulturni događaj, a u isto vreme za pojedine i kulturološki šok, koji se ne povladava pomodarskim trendovima. Ovaj put tokom oktobra i novembra, na festivalske bine Subotice, pored domaćih muzičara dolaze umetnici iz Mađarske, Poljske, Hrvatske, Švajcarske, Portugala, Urugvaja… a ulaz je slobodan.

To nije kraj, jer će program do sredine novembra još biti proširivan. Oktobarski deo programa se održava u Savremenoj galeriji Subotica i u Pozorištu/kazalištu “Kosztolányi Dezső” színház.

Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike – pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival. Jedanaestu godinu za redom Jazziré festival publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode.

Oktobarski program:

18.10.2019 / 20.00 h – Savremena galerija Subotica

Jose Lencastre / Miguel Petruccelli / Aleksandar Škorić trio (Portugal, Urugvaj, Srbija)

19.10.2019 / 20.00 h – Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház

Ansambl Studio 6 (Srbija, Hrvatska, Švajcarska)

Jose Lencastre / Miguel Petruccelli / Aleksandar Škorić trio (Portugal, Urugvaj, Srbija)

Migel i Aca upoznali su se 2013. godine na džez konzervatorijumu u Groningenu i svirali su u različitim bendovima i formacijama. Migel se u međuvremenu preselio u Amsterdam, gde se fuzionisao sa amsterdamskom impro-scenom, svirajući među ostalima i sa Majkl Murom, Džon Dajkmanom, Jasper Stadhauders i dr.

U februaru ove godine, pozvani su da dođu u Portugal da sviraju i improvizuju sa muzičarima iz Lisabona i Kaldaša. Tamo su se upoznali sa lisabonskim saksofonistom Žoze Lenkaštreom. Žoze se školovao u Engleskoj i Americi, da bi se potom vratio u Lisabon i tamo osnovao svoj „Nau Quartet“ sa kojim je snimio dva albuma i nastupao širom Evrope. Žoze je aktivan i na evropskoj impro sceni, gde bi izdvojio njegov trio sa kontrabasistom Raul Van Der Vajdeom i bubnjarem Onom Hovartom iz Amsterdama, sa kojima je i izdao album u avgustu ove godine.

Žoze, Migel i Aca su u februaru imali četiri koncerta, na kojima su osetili magiju muzike i trenutka, ljubavi i svetlosti, kreacije van vremena i prostora. A sve to nam donose i u Suboticu 18. Oktobra. Sviraju muziku u trenutku, prepuštaju se emociji, zvuku i improvizaciji.

Jose Lencastre – Alt saksofon

Miguel Petruccelli – Bas

Aleksandar Škorić – Bubnjevi

Ansambl Studio 6 (Srbija, Hrvatska, Švajcarska)

Kolektiv za promociju savremene muzike Studio 6 u saradnji sa Žonasom Koherom (Švajcarska) najavljuje tri koncerta od 19 – 22. oktobra u Subotici, Beogradu i Kragujevcu.

Projekat pod nazivom ,, Pripadanje – Ansambl Studio 6 + Jonas Kocher” okuplja muzičare iz Srbije, Hrvatske i Švajcarske, sa ciljem da istraže pitanje šta danas znači ,,biti muzičar” u različitim kulturnim kontekstima. Da li su u globalnom i digitalnom svetu današnjice oni ravnopravni stanovnici, ili su pak oblikovani specifičnostima različitih prostora? Kako ti prostori utiču na razvoj i kreativni rad muzičara i njihovih vrednosti, i kakve veze u okviru umetnosti i muzike mogu da se razviju među njima?

Program koncerata donosi dve premijere: srpsku ,,Svi tvoji svetovi” Sonje Mutić, i švajcarsku – ,,Echoes and Perspectives” Žonasa Kohera (Jonas Kocher). Svako od njih predstavlja glas nove muzike, u kome su autori stavljaju fokus na aspekte poput otvorene forme, improvizacione zadatke, tišinu i elektro-akustičnu muzičku estetiku. Pored Mutić i Kohera, ansambl će izvesti i kompoziciju Jurga Fraja (Jurg Frey) ,,Fragile Balance”, kao i delo ,,Actiones” Erna Kiralja, kome se ove godine obeležava stogodišnjica rođenja.

Program izvode muzičari Ansambla Studio 6:

Bojana Pantović, violina,

Nenad Marković, truba,

Milana Zarić, harfa,

Vladimir Blagojević, harmonika,

Kaja Farszky, udaraljke,

Svetlana Maraš, elektronika,

uz umetničko vođstvo Žona Kohera (Jonas Kocher).

Ovaj koncert je organizovan u saradnji sa Savremenom galerijom Subotica, a cela turneja Ansambla Studio 6 podržana je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje, Pro Helvetia fondacije, kao i fonda za kulturna davanja SOKOJ-a.

Festival podržavaju Grad Subotica, Savremena galerija Subotica, Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház, Austrijski kulturni forum i Infostud.

Tokom novembra publiku očekuje i koncert fantastičnog Jovićević / Miklós / Wójcinski trija (Srbija, Mađarska, Poljska), 16. novembra od 20 časova u Pozorištu/kazalištu “Kosztolányi Dezső” színház.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari