Jednoglasne odluke žirija 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije 1Foto: Slavoljub Radojević

Stručni žiri 55.Festivala profesionalnih pozorišta Srbije, koji se danas završava u Kraljevu izvođenjem predstave „Pretposlednja panda ili statika“ koju u čast nagrađenih igra Šabačko pozorište, juče je jednoglasnom odlukom, saopštio svoje mišljenje o odgledanih sedam predstava u konkurenciji za nagrade festivala.

Po toj odluci žirija koga su ove godine, činili Ana Tomović- Ršumović rediteljka i predsednica žirija, Feđa Stojanović glumac i Petar Mihajlović dramski pisac predstava „Negri ili ljubov ko sočolvekom svojim“ rađena po tekstu Joakima Vujića u režiji Anđelke Nikolić a u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca osvojila je čak pet nagrada.

Komad je napisan još 1821 godine a prvi put je izveden u ferbruaru na premijeri u Kragujevcu.

Pored nagrade za najbolju predstavu, nagrađena je Anđelke Nikolić za režiju, Ana Kolbjanova za scenografiju predstave Dragoslav Tanasković za muziku u predstavi, a i žiri o kruglog stola kritike je,takođe jednoglasno, ovu predstavu proglasio najboljom.

U radu ovog žirija učestvovali su Aleksandra Glovacki pozorišna kritičarka iz Beograda, Dimitrije Kokanov dramaturg iz Beograda i Milomir Nedeljković glumac iz Kraljeva.

Četri nagrade za glumačko ostvarenje dodeljene su ravnopravno glumicama iz Kraljeva Biljani Konstantinović, za ulogu sestre Alojzije i Svetlani Milenković za ulogu sestre Džejms u predstavi „Sumnja“ kraljevačkog pozorišta, kao i Milici Stefanović za ulogu Duše u predstavi „Naši pred ci jedite sa nama“ Puls Teatra Lazarevac i Narodnog pozorišta Sterija Vršac i Aleksandru Đinđiću za više uloga u predstavi „Triptih o radnicima“ Gradskog pozorišta Čačak.

Nagrada za najboljeg mladog glumca dodeljena je Sanji Marković za ulogu Divne u predstavi“Animals“ Kruševačkog pozorišta.

Specijalna nagrada za režiju dodeljena je Jugu Đorđeviću za predstavu „Sumnja ili triptih o radnicima“ a specijalna nagrada za kolektivni umetnički čin pripala je anasamblu predstave „Ali grad me je štitio“ Narodnog pozorišta Užice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.