Jergović: Ne određuju nas samo naše sudbine, nego katkad i fatalnije stil i ukus

Bosanskohercegovački i hrvatski književnik za Danas o filmovima o Jasenovcu i slučaju "Dara"

Ostavite komentar


  1. Dokumentarne filmove L. Zafranovića Testament 1. i 2.,gotovo da niko nije ni pomenuo u ovoj euforiji oko filma. Premijera je bila na RTSu, emitovan na svim ex Yu , državnim tv programima, sem HRT, naravno, gde je Zafranovic persona non grata. I jedan je od najboljih dokumentarno-istorijskih filmskih ostvarenja, po meni, ukoliko neko stvarno želi da sazna, informiše se, prouči, šta se dešavalo zapravo stvarno u Jasenovcu i NDH. Sva buduća , igrana filmska ostvarenja na tu temu, najbolje će vreme filtrirati, pokazati koliko su verodostojno opisala događaje, i naravno koliko su reditelji ostavili svoj lični i umetnički pečat.

  2. Kako rece Jergovic daleko od truba i talambasa bavim se ovom tematikom jos od studentskog dana.Otsustvo osijecaja za dramu i lagodan zivot onih koji odlucuju na Oktobarsko salonu davne 1989, mom radu pod nazivom Magnum Crimen relief sa apliciranom istoimenom knjigom Victora Novaka uskratili su nagradu..O tom slucaju pisali su Mirjana Radosevic u Politici i Djordje Kadijeivic u Nin u postavivsi pitanje u cemu prednjaci nagradjeni rad (isprazan i sklepan moj dodatak) nad dijelom dramaticne sadrzine Magnum Crimrn skulptora Z.G…I pored toga sto sam imao prilike te radove i izlagati na internacijonalnoj sceni sa najreferentnijim skulptorima moderne i savremene skulpture , gdije su uvrsteni u ozbiljne monografije i preglede gdije su bile uvrsteni na mnoga predavanja izmedju ostalih i na Faancuskoj Akademiji 2015 godine ciji je clan bio i V.Velickovic koji je i sam bio u tom izbori figurativaca .
    . 30 godina poslije ova tematika ne preostaje izazivati bijes i napade .2018 godine na Salonu Petar Lubarda na Cetinju Scetlana Racanovic istoricar umijetnosti vecinu svog uvodnog izlaganja na salonu posvetila je meni.75 godina poslije Gebelsa imao sam tu cast da se trazi zabrana mog izlaganja rijecima parafraziram Treba napraviti otklon od ovakve tematike lokalne i prevazidjene i nedovoljeno moderne .Dakle rijeci Prima Levija koje je izgovorio pri ulasku u Ausvic Ovdije nema mijesta za lice aludirajuci na dramu a izgovorio bi iste rijeci i da je imao priliku uci u Jasenovac za junaka ove price Svetlanu Racanovic su lokalne i nebitne .Priznajem da je moja greska doci u kontakt sa ovakvim osobama .Zan Kler francuski akademik nekadasnji direktor Pikasovog muzeja u jednom interviju za prestizni L Monde à posvecen identicni problematici zavrsava svoj tekst rijecima est Tako je to kad imate posla sa imbecilima.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.