Jergović: Ne želim imati veze s zajednicom koja ne vidi fašizam većinskog naroda u Sarajevu

Bosansko-hrvatski pisci istupili iz PEN centra zbog Blajburga

Ostavite komentar


  1. U opstoj rehabilitaciji NDH, četništva i sl. kao nekakve „države pre komunizma“ (pošto nacionalisti nisu zadovoljni kraljevinom a srednjovekovne države su predaleko) dobro je da još ima antifašista.

    1. prvo pročitaj malo više o četnicima i nemoj ih svrstavati sa ustašama jer su ratovali jedni protiv drugih,ustaše su bili saveznici nacista i Njemačke a četnici su bili saveznici Amerike,Britanije u drugim svjetskom ratu. ostavi se komunističke ideologije i samo saznaj istinu. Otkud odjednom da su bosanski muslimani postali najveći antifašisti kada su u 2.svj.ratu činili 30 posto ustaškog sastava,a na području tadašnje BiH činili su 52 posto sastava ustaških jedinica.Sa druge strane vaš voljeni Tito je na jednom skupu javno rekao da je u partizanima bilo,pored nabrajanja ostalih i 3 posto muslimana.pa sad vidi i sledeći put promućkaj prije upotrebe.

      1. Evo ti gore Miljenko rece. Kako narod koji je u tragovima (muslimanski) u Yugoslaviji moze biti kriv za fashizam a srpski, najbrojniji, koji je uzgojio chetnishtvo i pocinio zlocine nad muslimanima pa i sopstvenom narodu te saradjivao sa Nijemcima i Italijanima, ne moze. Naravno kod naci(onali)sta je sve moguce.

      2. Četnici nisu bili nikada deklarisani kao antifašisti, već samo kao antikomunisti. Savezničke snage su držale misiju kod Draže dosta dugo, ali pošto se on nije borio protiv Nnjmc, već protiv partizana prepustili su ga sudbini. Ako ne znaš pročitaj šta je bilo u Vranićima, ili šta se desilo u Sandžaki pod komandom Pavla Đurišića. Ćetnici su zlo, bili u drugom svetskom ratu i u novijim ratovima. Oni su bruka za srpski narod.

        1. Može, vrlo je jednostavno. Nemci, Ustaše i SS Handžar divizija su ubijali ravnogorce po Srbiji i Bosni kao i srpsko stanovništvo Muslimanske Ustaše sigurno nisu. Doduše jesu se ravnogorci ogrešili o muslimanske civile to je tačno, ali je kontekst takođe bitan.

        2. ,,Silovanje Srbije,, knjiga Majkla Liza sve rečeno i četničkom pokretu od neutralne strane – amerikanaca.

      3. Neverovatno sa kakvom sigurnoscu ti baratas procentima. Ali dok ja ne pocnem da se bavim procentima na tvoj nacin utuvi da su cetnici bili takodje saveznici Nemaca i ponekad saveznici Amerikanaca po potrebi.A sad malo o procentima na tvoj nacin. Srbi su cinili gotovo 100 posto sastava u cetnickim jedinicama i saradjivali su sa Nemcima sto nije smetalo drugim Srbima da budu u partizanskim jedinicama. Bravo za podatak „Tito je rekao…“ Ostrascen si i glup jer navodis neke brojke koje si sam izmislio. Mozda da navedes neke relevantne izvore za te tvoje jadne i lazne procente…..Ali nista nije slucajno. Ali evo da i ja ne budem nekonkretan. U vezi tvojih cetnika. Ukucaj na google „Selo Vranic i cetnicki zlocin“. Informisi se bez komunisticke ideologije.

      4. Trebalo bi prvo ti nešto da pročitaš. Više od jedne knjige, jer su gori takvi koji su samo jednu knjigu pročitali od onih koji nisu ništa čitali. A onda na osnovu te jedne knjige ti odatle učiš nas odavde šta su bili četnici…

      5. Nema potrebe da cita! Od zivih svedoka se moglo cuti da su u Blajburgu stajali cetnici sa ustasama! Rame uz rame! Mozete vi sad reci da su ustase bile veci zlocinci, to stoji- ali od kolaboracije cetnika sa okupatorom necete moci pobeci ni za 1000 godina!

          1. Razlika je što su fašisti pogubili 22 ooo ooo ljudi, a komunisti126 000000

      6. kako su se saveznici amerikanaca nasli na kocevskom rogu? cetnici nisu isto sto i ustase svakako ali su, od ’43 u potpunosti, bili saradnici sila osovine. prvo italijana pa nemaca. da je hirohito bio blizi verovatno bi njemu slali pisma.

    2. Nemci su zatvarali ravnogorce na Banjici, streljali u Jajincima. Koliko mi je poznato nisu niti zatvorili niti ubili nijednog Ustašu.

      1. Ispravka. stradalo je 6.000 Jevrejki… Zato što su u pitanju bili stradali četnici i jevrejske žene logor Staro Sajmište ni
        dan – danas nije pretvoren u memorijalni kompleks. Čak se čuveni most na Savi „Princ Eugen“ kojim su u čuvenim pokretnim gasnim Komorama „Dušegupkama“ odvoženi na masovne grobnice u Jajincima i Banjici umesto da se premesti uzvodno i bude spona između Beograda na Vodi sa muzejski i spomen centru (naime, zelene površine Starog Sajmišta su zelene površine Beogradu na Vodi) premešta se na Ušću.

  2. U pravu je Jergović.U Sarajevu su zamijenili sva imena ulica,trgova i škola .Prvo su skinuli imena Vuka Karadžića,Stepe Stepanović etc,zato što su bili Srbi,a poslije su otišli i Mosa Pijade,Djuro Daković …itd. Jednoj Osnovnoj školi su dali ime nekog muslimana što je bio u SS-handzar diviziji,čak se i Jevrejska opština bunila,ali ime i dalje stoji.

  3. Ne razumem zasto ste onda otisli u Hrvatsku da zivite?! Malo je licemerno napustiti PEN BIH, a ne napustiti Hrvatsku koja nije promenila svoju politiku prema Srbima jos od vremena NDH.

    1. Ja uopšte ne razumem ta objašnjenja za izlazak iz PEN-a BiH. Jergović mi deluje kao da kritikuje fašizam među bošnjačkom većinom, a smatra da je bezveze kritikovati Hrvate kao jedine fašiste u BiH jer ih je najmanje – ispravite me ako sam pogrešno razumeo. Ni ova druga trojica mi nisu sasvim jasni. Čini se da je to neko unutrašnje trvenje među piscima i neka njihova privatna netrpeljivost izbila na površinu, a toga među piscima uvek ima za izvoz.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.