Jubilarni 10. Festival vlaške muzike “Gergina” 1

Već čitavu deceniju u vreme uskršnjih praznika Negotin je domaćin Festivala vlaške muzike “Gergina” koji okupi ljubitelje i poštovaoce dobre pevane i svirane vlaške muzike, kao i bogatog kulturnog nasleđa Vlaha.

Ova jedinstvena i prestižna muzička manifetacija svoje jubilarno, deseto izdanje započela je sinoć pratećim programom – promocijom

CD izdanja 15 dueta najboljih izvođača vlaške pesme, predstavljanjem DVD “Lepote Krajine i Homolja” Vitomira Stanojevića, jednog od naših najpoznatijih izvođača na fruli i novinaraMiroslava Rajčića, kao i projekcijom filma mr Danila Petrovića “Voda kao graditelj”.

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina”, ovim programom je na najbolji način najavilo predstojeći istoimeni festival vlaške muzike, koji će tokom dve muzičke večeri okupiti oko stotinu učesnika, vokalnih solista, instrumentalista i članova folklornih grupa iz Srbije i Makedonije, kažu u press centru festivala. “Dani Gergine” nastavljaju se večeras kada će Udruženje za očuvanje kulture, tradicije i identiteta Vlaha “Gergina”, predstaviti vlaško-srpski-nemački priručnik „Da se razumemo“ – SĂ NJE ÎNCĂLJEĐEM-LASS UNS VERSTEHEN“, na kome su u prethodnom periodu radili članovi Udruženja, dr Siniša Čelojević, Elizabeta Dajić-Grimplinović, profesor nemačkog jezika i Snežana Čelojević.

Kao i prethodnih godina Festival vlaške muzike “Gergina” ima dve festivalske večeri – takmičarsko i revijalno koje će biti održane drugog i trećeg dana Uskrsa. U ponedeljak, 9. aprila, je takmičenje mladih nada vlaške muzike u kome će učestvovati dvadesetak vokalnih i instrumentalnih solista. Žiri koji čine etnomuzikolog profesor dr Dimitrije Golemović, Maja Stojanović, profesor klavira u UŠ “Stevan Mokranjac” u Negotinu, Marija Vitas, etnomuzikolog, urednik u muzičkoj redakciji i muzički kritičar Radio Beograda 2, Živa Dinulović, saksofonista i Mikan Njegušić, trubač odlučiće kome će pripasti priznanje najboljeg vokalnog interpretatora, priznanje najboljeg instrumentaliste i sveukupnog pobednika 10. “Gergine”. Publika će biti u prilici da vidi nastup „Omladinskog narodnog orkestra Beograd“ (Muzika Balkana) i KUD „Đido“ iz Brestovca u opštini Bor (Splet vlaških igara), kao i negotinskog dečijeg hora „Vivak 2015”.

-S obzirom da je ovogodišnja muzička manifestacija upravo i posvećena velikoj legendi vlaške pesme, Slobodanu Domaćinoviću, prve festivalske večeri biće prikazan desetominutni film o Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015) u produkciji TV Istok. Čast da otvori jubilarni Festival vlaške muzike „Gergina“ u Negotinu ukazana je kompozitoru Dimitriju Golemoviću. Muzičkom programu prethodiće dve izložbe, u Holu Doma kulture „Vlaška nošnja i domaća radinost iz Kobišnice“, dok će u velikoj galeriji publika moći da pogleda umetnička dela desetak poznatih stvaralaca pod tematskim nazivom „ Savremena vlaška umetnost“.- rekla je za Danas Jovanka Stanojević iz pres centra festivala.

Druge festivalske večeri nastupiće afirmisani pevači i instrumentalisti iz Srbije, Rumunije i Makedonije u okviru velike revije vlaške muzike Slobodana Domaćinovića.

Muzičkoj festivalskoj večeri prethodiće promocija ljubavnih pesama autora Krste Stankovića (KÎNTJEĆE DJE DRAGOSTJE).

Generalni pokrovitelji Festivala „Gergina“ su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz. Pokrovitelji su Aleksandrović marketi i Alu-fenster uz desetak sponzora, uglavnom, poznatih preduzetnika iz Negotinske Krajine. Suorganizatori festivala su Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i Turistička organizacija opštine Negotin.

Antrfile: Promocija najnovijih muzičkih izdanja “Gergine” od kojih jedno prikazuje, uz prelepu muziku i, prirodne lepote Homolja i Krajine, igru, narodnu nošnju, rečju, bogato nasleđe Vlaha na našim, srpskim prostorima, bliskim i po mnogo čemu jedinstvenim, priređena je u Galeriji Doma kulture “Stevan Mokranjac”. Ljubitelji vlaške pesme uživali su u dobroj muzici, prirodnim lepotama naše Srbije, kao i vrednostima koje se čuvaju u cilju zaštite našeg životnog okruženja. I prvi u nizu festivalskih programa ovogodišnje “Gergine” potvrdio je opšte poznatu činjenicu da je bogatstvo i nasleđe Vlaha na našim prostorima ogromno i da ga i nadalje treba istraživati i čuvati trajno od zaborava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari