Jubilarni 10. film šarene simetrije Vesa Andersona 1Foto: Promo

Posle rasprodate premijerne projekcije na otvaranju ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, najnovije arthaus ostvarenje Vesa Andersona nastavlja od sutra da se prikazuje na velikom platnu u redovnom bioskopskom repertoaru.

Svojevrsna oda novinarstvu, redakcija u kojoj je zabranjeno plakanje, francuski umetnici i oni koji žele tako da se nazivaju.

Benisio del Toro kao zatvorenik i umetnik Mozes Rozentaler, šarmantni Edrijen Brodi, koga publika pamti po potresnoj drami „Pijanista“, glumica Tilda Svinton, čije je drugo ime transformacija, mlada nada holivudskog glumačkog neba – Timoti Šalame, muza Vesa Andersona – Sirše Ronan, standardna postava velikog broja Andersonovih filmova: Oven Vilson, DŽefri Rajt i Bil Marej. Definitivno godina koju će francuska glumica Lea Sejdu pamtiti kao veoma uspešnu, jer joj je ovo posle filma „Nije vreme za umiranje“, kao i „France“ veliki film kojim može završiti godinu. Epizodne uloge u filmu pripale su: Frensis Mekdormand, Edvardu Nortonu, Kristofu Volcu, Viljemu Defou i Elizabet Mos.

Inspirisan ranim početkom NJujorker magazina, ali i željom da snimi film u Francuskoj, reditelj smešta radnju u izmaštan gradić u kojem se nalazi „Francuska depeša“, ispostava izmišljenog američkog dnevnog lista Liberty, Kansas Evening Sun.

Andersonovo ostvarenje „Hotel Grand Budapest“ odnelo je čak četiri nagrade Oskar i pet BAFTA nagrada, dok je „Ostrvo pasa“ dobilo Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu. Pored ova dva nagrađivana naslova, Anderson je svoj upečatljiv stil pokazao u filmovima „Fantastični gospodin Lisac“, „Voz za Dardžiling“, „Kraljevstvo izlazećeg Meseca“, „Porodica čudaka“ i mnogim drugim.

Svetska premijera „The French Dispatch“ održana je na filmskom festivalu u Kanu ove godine uz sedmominutne ovacije i fantastične kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari