Junaci Suncograda u potrazi za Tajnim ostrvom 1

U okviru Sedmog međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza, koje se od 11. maja do 11. juna održava u Pančevu, večeras će biti predstavljena slikovnica za decu predškolskog uzrasta…

… i mlađe osnovce „Neverovatna priča o džinovskoj krušci“, koju je napisao i ilustrovao Jakob Martin Strid. U prevodu sa danskog jezika Radoša Kosovića, knjigu je na inicijativu Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji objavio Kreativni centar. Danska je ovogodišnja zemlja gost-domaćin Sedmog BUDI-ja, čija je tema „Lepo se igraj!“ inspirisana najpoznatijom igračkom iz ove skandinavske zemlje – Lego kockama.

Iz Kreativnog centra najavljuju da će današnjem predstavljanju ove luksuzno opremljene knjige, čije su objavljivanje pomogle Ambasada Danske u Srbiji i Danska fondacija za umetnost slikovnice, u Kulturnom centru Pančeva prisustvovati urednik izdanja Slavica Marković i zamenik danskog ambasadora Mariana Gade Topac. Posle promocije biće prikazan animirani film snimljen prema ovoj knjizi, koji je posle premijere u Danskoj 2017. gostovao u Srbiji na ovogodišnjem 46. FEST-u u okviru dečjeg programa FESTIĆ.

„Neverovatna priča o džinovskoj krušci“ počinje u Suncogradu, divnom gradu kraj mora, čiji su skoro svi stanovnici srećni i zadovoljni. Problem nastaje kad nestane gradonačelnik čika Jera, čiji je zamenik Kvist večito neraspoložen i ljut, a situacije se potpuno zakomplikuje kad glavni junaci knjige mačak Mičo i slon Sebastijan, koji dane provode čitajući novine i pecajući, u luci „ulove“ bocu s pismom upućenim baš njima. Pismo im je, zajedno s malom kutijom sa semenom koje treba posadi, poslao sa Tajanstvenog ostrva gradonačelnik Jera, što će biti početak uzbudljive avantura njihovih drugara i sugrađana – profesora Glukoze i doktora Lulogrica iz Atomskog instituta.

Čitaoci treba da otkriju da li je to bilo autentično pismo od čika Jere, postoji li Tajanstveno ostrvo, kako doći do njega pored groznih gusara, Strašne Morske Aždaje i Mrklog mora, gde aveti i utvare vršljaju u večitom mraku i, što je najvažnije, šta će se desiti ako Mičo i Sebastijan posade seme koje je stiglo u boci s pismom. U Kreativnom centru pored uzbudljivog teksta skreću pažnju i na ilustracije s mnoštvom detalja, koje prenose atmosferu života u Suncogradu i avantura u potrazi za Tajanstvenim ostrvom.

Višestruko nagrađivani danski pisac i ilustrator Jakob Martin Strid rođen je 1972. u Kopenhagenu. Karijeru je započeo kao crtač stripova u dnevnim novinama Politika, a njegov „buntovnički, humoristički i poetski duh“ nastavio je da se razvija i u knjigama za decu, koje su ubrzo osvojile dansku i svetsku publiku.

BUDI je jedinstvena manifestacija u Srbiji i svetu – pokrenuta je 2006, traje mesec dana tokom kojih deca stvaraju u okviru likovnih, filmskih, književnih, muzičkih i drugih radionica. Ima za cilj pridavanje veće ozbiljnosti i značaja umetničkom dečijem izražavanju i povezivanju dece različitih kultura sveta.

Izložba crteža Eve Dragojlović

U okviru 50 programa Sedmog BUDI-ja u Paviljonu ove manifestacije u Narodnoj bašti Pančeva u toku je prva samostalna izložba crteža Eve Dragojlović, osmogodišnje učenice drugog razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Beogradu. Naziv izložbe je „Sve je lepo na svoj način“. Ona je dobitnica nagrade za ilustraciju na likovnom konkursu za karikaturu Mali Pjer i, kako piše u katalogu izložbe, uživa dok crta, slika i pravi zanimljive predmete od onoga što nalazi oko sebe. Često pohađa razne umetničke radionice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari