Režiser, scenarista i producent Darko Bajić ujedno i umetnički direktor LIFE-a najavio je da će festival biti održan od 18. do 22. septembra, na više lokacija u Leskovcu. U pitanju je festival koji povezuje kulturni prostor nekadašnje Jugoslavije, pa će publika u okviru glavnog takmičarskog programa pogledati 15 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od kojih će devet imati svoju premijeru na LIFE-u. Bajić je naglasio da je njegova želja da napravi putujući filmski festival – „u šest glavnih gradova novonastalih država na prostoru nekadašnje SFRJ i u još šest velikih kulturnih centara, prikazivali bi 12 najboljih filmova koji su nastali u toku jedne godine“.

Festival će u 19 časova u Narodnom pozorištu u Leskovcu biti otvoren projekcijom filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića, u kome glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić i Miloš Biković. Reč je o filmu koji prati kradljivce automobila, čije se životne okolnosti komplikuju krađom pogrešnog vozila. Delo je žanrovska kombinacija melodrame, akcije i trilera. Od 22 časa publiku će zabavljati slovenački kompozitor i šansonjer Manjifiko u klubu Safir.

Druge večeri festivala poseban program u Leskovačkom kulturnom centru biće „Predstavljamo u krupnom planu“ u kome učestvuju Anica Dobra i Dragan Bjelogrlić, a promociju knjiga imaće Dušan Kovačević i Dr Nele Karajlić. U filmskom programu na redu je premijera makedonskog ostvarenja „Tajni sastojak“ reditelja Gorčeta Stavreskog, a u Narodnom pozorištu premijera crnogorsko-srpskog ostvarenja „Između dana i noći“ u režiji Andra Martinovića, sa Lazarom Ristovskim i Tihomirom Stanićem u glavnim ulogama.

Sutradan će takođe uslediti dve premijere. Publika u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra imaće priliku da pogleda projekciju slovenačkog filma „Slovenija, Austrija, sutra ceo svet“ reditelja Marka Nabrežnika, a u Narodnom pozorištu prikazaće se hrvatsko ostvarenje „Lada Kamenski“ u režiji Sare Hribar i Marka Šantića.

Četvrtog dana festivala očekuje se pet premijera, dva nova slovenačka filma, „Rudar“ Hane Slak i „Ivan“ reditelja Janeza Burgera, kao i ostvarenje iz Bosne i Hercegovine „Poslednja barijera“ Jasmina Durakovića, te „Godina majmuna“ makedonskog reditelja Vladimira Blaževskog. Takmičarski program zatvara projekcija hrvatskog ostvarenja „Mali“ u režiji Antonija Nuića u leskovačkom Narodnom pozorištu.

Pored bogatog premijernog programa, u konkurenciji za nagrade naći će se i srpski filmovi – osim „Južnog vetra“ i „Ederlezi Rising“, „Izgrednici“ i „Banditi u potrazi za mamom“, te slovenački film „Osnove ubijanja“ Jana Cvitkoviča i hrvatsko ostvarenje „Comic Sans“ hrvatskog reditelja Nevija Marasovića.

Na LIFE festivalu biće dodeljena glavna nagrada za režiju koja nosi ime našeg istaknutog reditelja Živojina Žike Pavlovića.