Kabare Basara u Svilajncu 1

Predpremijera „Kabare Basara“, po tekstu Svetislava Basare, koji je adaptirao i režirao Irfan Mensur, održana je u četvrtak uveče u svilajnačkom Centru za kulturu.

Tradicija je da u Svilajncu igramo predpremijeru u ovoj sali, pred publikom koja je navikla na moje predstave. Imamo srpskog Orvela, koji se zove Svetislav Basara. Cela predstava je početak i kraj televizijskog dnevnika 2084. godine, rekao je reditelj i akter predstave Irfan Mensur.

U predstavi Neda Arnerić, Boda Ninković i Irfan Mensur vode televizijski dnevnik, u ne tako dalekoj budućnosti 2084. godine, a u program se uključuju komentatori i analitičari: Predrag Ejdus, Rada Đuričin, Zijah Sokolović i Srđan Timarov.

Autor muzičke špice je Aleksandar Sanja Ilić.

Nema razlike razlike između nekadašnjeg i sadašnjeg stanja u kulturi. Razlika je u ličnom doživljaju, odnosno kultura nikada ne sme da bude zadovoljna. Kulturni radnici ne smeju da budu zadovoljni, kreativni ljudi nikada ne smeju da budu zadovoljni. Oni uvek moraju da budu oportuni, jer je to njihova dužnost. Pre ću reći da je uvek bilo loše, nego da je nekada bilo dobro, a danas loše, izjavio je Mensur.

Hoću, i uvek sam želeo da bude bolje. Svakog dana hoću da mislim da može bolje, pa bilo dobro ili loše. To je realnost i dužnost kreativnih ljudi, dodao je on.

Predstava se događa 2084. godine. Strašno se bojim da će problemi biti isti kao i danas. Basarina duhovitost i predviđanje budućnosti sve se više bojim da se ne ostvare. Ali to je komično i ne treba da nas brine, ko se snašao snašao se, ko nije otišao je iz zemlje, rekla je Neda Arnerić.

Beogradasko premijerno izvođenje „Kabare Basara“ biće održano 27. januara u Pozorištu Slavija u 20 sati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari