“Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo” Nebojše Despotovića u Galeriji ULUS 1

U Galeriji ULUS (Knez Mihailova 37) u toku je izložba‘’Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo’’umetnika Nebojše Despotovića , koji više od 20 godina živi i radi u Italiji

Reč je najraprezentativnijim primerima umetnikovog aktuelnog opusa, koji na izložbi čine
četiri ostvarenja velikog formata u tehnici akril i ulje na platnu, dva rada na platnu srednjeg formata kao i pet dela malog formata na drvetu.
Izložba je bazirana na različitim elementima narativnog karaktera koje umetnik često
upotrebljava u predstavama i u naslovima svojih dela koja su posvećena sećanju. Reč je gotovo “o vidu pisanja dela ( sa umetnikove strane) i čitanja ( od strane gledalaca ) kako u likovnom tretiranju tako i u samom sadržaju radova. Osvrt na sećanje je u poetskoj formi sa snažanom vitalnošću predstave koja se stavlja u jak kontrast sa racionalnom mišlju. Naziv izložbe “Kad ne bi bilo vetra lišće ne bi šaputalo” se jasno odnosi na poreklo i vezanost za određenu jezičku stvarnost poetske vizije pripovedanja iskustva, njenog izražaja i prenošenja. – Ako je svet predstava onda je umetnost jezik. Ako je svet interakcija onda je sećanje građa. – navodi se između ostalog u pozivu na ovu izložbu. Nebojša Despotović dosad je izlagao širom sveta, a ovo je njegova prva izložba u rodnom Beogradu. Publici će biti dostupna do 31. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari