Kafa i cigarete i Lažljivica: Atelje 212 slavi dva jubileja predstava 1Boško Đorđević

Pozorište Atelje 212 slavi stoto jubiralno izvođenje predstave “Kafa i cigarete – Pozdrav iz Beograda” i 50. izvođenje komada “Lažljivica”.

Kada je reč o jubileju predstave Kafa i cigarete, koja će stoti jubilarni put biti izvedena sutra od 20 sati na Sceni „Mira Trailović“, jasno je da već naslov ovog komada pretpostavlja svojevrsni autorski odjek na kultni film Džima Džarmuša “Coffee and Cigarettes”.

Inspirisana motivima filma, autorka Mia Knežević napisala je omnibus dramu sastavljenu od sedam priča u kojima različite generacije likova (profesor i student, starija i mađa sestra, drug i drugarica, čovek i njegova ljubavnica, bivši par iz gimnazije), kroz temu cigareta i kafe pričaju svoje životne, ljudske priče ispunjene problemima i strahovima savremenog čoveka.

Kafa i cigarete i Lažljivica: Atelje 212 slavi dva jubileja predstava 2
Foto Boško Đoršević

U predstavi „Kafa i cigarete“ igraju: Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Tihomir Stanić, Dara Džokić, Milica Trifunović, Marko Grabež i Svetozar Cvetković.

Autor scenografije je Miljena Vučković, a kostima Dragica Laušević.

Jubilarno 50. izvođenje predstave Lažljivica biće izakazano je za naredni dan, 2 februara na Sceni “Mira Trailović” od 20 sati .

Reč je o komadu Nikolaja Koljade, u prevodu Novice Antića i režiji Stefana Sablića.

Premijera “Lažljivice” odigrana je 17. februara 2020 godine.

Repertoarska politika Ateljea 212, zasnovana na praizvedbama domaćih i stranih savremenih dramskih autora, nastavlja se postavkom ovog novog Koljadinog dela, objavljenog 2019. godine.

Nikolaj Koljada, predstavnik „gvozdenog veka“ ruske književnosti, jedan od u svetu najigranijih savremenih dramskih pisaca, i u ovoj drami izvlači iz mraka i osvetljava likove sa ruba, epizodiste koji ni u sopstvenom životu ne igraju glavne uloge.

Junakinje „Lažljivica“ su dve starije žene, jedna drugoj neophodne, koje se sreću u malom, neuglednom provincijskom muzeju nacionalne istorije i nepotrebnih relikvija.

„Lažljivice“ su urnebesna, topla i duhovita priča o samoći, o potrebi za prijateljem, o prolaznosti i velikim snovima na sporednim kolosecima.

Dve lažljivice, Serafimu Margaritovnu i Margaritu Serafimovnu, igraju Jelisaveta Seka Sablić i Gorica Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari