Kako intimno postaje političko 1

Prvi roman Bojana Marjanovića „Sutra ćemo“, koji je objavila Književna radionica Rašić, predstavljen je nedavno u knjižari Beopolis u Domu omladine u okviru programa „Razgovori u knjižari“.

Ovaj autor do sada je objavio dve zbirke pesma – „Između dva rata“ i „Politika, Pornografija, Poezija“, a za ovu knjigu dobio je Ninovu stipendiju za roman u nastajanju za 2015. godinu.

Iako je zaplet ovog postmodernističkog romana načelno ljubavna priča (tačnije trougao između Sare, Gorana i Darka), ova, na prvi pogled trivijalna matrica – dvoje se vole a treći im smeta, Marjanoviću služi samo kao povod da kaže mnogo toga o svetu u kome živimo na suptilan način, smatra dramska spisateljica Olga Dimitrijević. „Bojan dodatno politizuje ovaj melodramski zaplet. Imenovan je u knjizi i patrijarhat i kapitalizam i postratna Srbija… i cela atmosfera nasilja u kojoj se radnja odvija“, kaže Dimitrijević. Ona je skrenula pažnju na kompleksan tretman muzike u romanu i folk citate koji su komplementarni svakodnevnom životu Marjanovićevih junaka, što je metod koji i ona često koristi u svojim dramama.

Jelena Višnjić, aktivistkinja i feministkinja, istakla je da je hrabro što se Bojan usudio da govori ženskim glasom. „Plašila sam se da će on kapitalizovati feminističku praksu i da iz svog iskustva govori o tome. Nije upao u tu zamku pametnog muškarca koji nam govori šta je feminizam“, dodala je Višnjić.

Ona je napomenula da autor intimno i privatno pretvara u političku akciju, i da se to vidi u odnosu njegovih likova (partnera, roditelja…). Višnjić ističe da knjiga ima otvoreni kraj, ali da Marjanovićevi junaci zatvaraju krug tako što se suočavaju s prošlošću i prihvataju sebe, što je neophodno svakom društvu.

Marjanović objašnjava da je naslov „Sutra ćemo“ direktni citat iz knjige i rečenicu „Sutra ćemo ići na kafu“. Ipak odlučio se za skraćenu verziju, jer ona bolje komunicira sa svim likovima u knjizi. „To je moj odgovor na te višedecenijske planove koji su nam nametnuti – kada ćemo završiti fakultet, oženiti se, imati decu… Za mene je jedini vid sreće da ćemo se sutra videti, piti kafu, pričati… Sve što je relevantno desiće se sutra. Ne treba previše planirati“, dodaje pisac.

Činjenicu da se i sam pojavljuje na kraju knjige kao autor koji izjavljuje ljubav svojoj junakinji, Marjanović objašnjava kao pokušaj dekonstrukcije upravo tog muškarca koji pokušava da objasni šta je feminizam, kako je to već pomenula Jelena Višnjić. O vezi između pisanja poezije i proze on kaže da je to i dalje poetski tekst, te da su neki od likova pisani u poetskom ključu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari