Kako nas post-pandemijska pop muzika uči da slavimo život 1Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Muzička inspiracija dolazi iz mnogih izvora, najčešće ličnog života umetnika, a u slučaju velikih događaja sa vidljivim posledicama, neki trendovi prožimaju sve pore umetnosti.

Taj veliki događaj je u poslednje dve, skoro tri godine pandemija korona virusa, koja je uticala na svaki aspekt naših života, pa tako i na živote umetnika. Cela muzička umetnost dve godine odražava neizvesnost, izolovanost i strah prisutan među ljudima, ali ove godine došlo je do promene u tonu i tematici.

Naime, muzička industrija se prilagođava post-pandemijskom svetu i prepuna je albuma čija je poenta katarza i fokusiranje na ono pozitivno. Neki od takvih albuma su Bijonsin Renaissance, Hold The Girl Rine Savajame, kao i Dance Fever benda Florence + the Machine. Treba spomenuti još i album Special autoke Lizo.

Iako su u pitanju autori različite muzike i estetike, njihovi novi albumi imaju zajedničku tendenciju da koronu i karantin ostave u prošlosti i fokusiraju se na ono lepo u ovom trenutku. To je donekle i obeležilo pop muziku ove godine – treba slaviti život i ići unapred, ne unazad.

Tokom karantina, prvi od mnogih albuma koji su ga obeležili bio je Future Nostalgia Due Lipe, koji je urađen pre toga i pušten na vreme da nas podseti koje slobode smo izgubili. Usledili su How I’m Felling Now autorke Charli XCX, Folklore Tejlor Svift i Flowers for Vases/Descantos Hejli Vilijams, koji su pokazivali da su i pop zvezde samo ljudi i da se, kao i mi, osećaju zbunjeno, neutešno i uplašeno.

Ovi albumi su na neki način prikazali sve ono dosadno u vezi sa karantinom ali i neku vrstu nade da iza svega toga sledi svetlija budućnost, ali bilo je i drugih pristupa. Pojedini albumi želeli su da ljude nateraju da igraju, slave život čak i tada i u takvom obliku, a među njima su albumi koje su izdale Rošin Marfi, Džesi Ver i naročito Kajli Minog. Oni su doneli svojevrstan povratak disko muzike na veliku scenu.

Sada svi žele da otvore prozore i puste sunce unutra, naročito Bijonse koja je skoro pa proglasila kraj korone i pozvala ljude da u novom albumu uživaju u društvu, u noćnim klubovima i srdačnim proslavama. To je samo jedan od albuma koji nam skreće pažnju na pozitivne stvari u životu, a tu je i novi album britanskog benda Sports Team, pod nazivom Gulp!, koji je snimljen tako što su članovi benda bili prinuđeni da žive zajedno tokom karantina.

Novozelandski kvartet The Beths takođe je na svom albumu Expert in a Dying Field prikazao želju za slavljem života, za energičnošću i za vikanjem od radosti. Čikaški duo Whitney je, uprkos mnogim lošim vestima u prethodne dve godine, na albumu Spark pokazao neku vrstu tvrdoglavosti i inata u jeku loših dešavanja i želju da se dobre vesti pronađu po svaku cenu. Megi Rodžers je usamljenost pretvorila u optimizam i katarzu na albumu Surrender.

Puno je drugih albuma koji prenose slične ideje i poruke, sa optimizmom i inatom na umu, oni mogu biti inspiracija tokom predstojećih jesenjih dana i noći, a ostaje da vidimo kako će i druga aktuelna dešavanja u svetu uticati na buduća muzička izdanja.

Izvor: Independent

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari