Predstava „Kumovi“, prema tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, a sa glavnom glumačkom postavom u sastavu: Miki Manojlović, Danica Maksimović, Milica Mihajlović, Branimir Brstina i Radoslav Milenković, premijerno će biti izvedena 27. januara u 20 sati na Velikoj sceni u Zvezdara teatru.


– To je komad s više linija o prijateljstvu između čoveka bez posla i psa bez posla, ukrštenica gde se rešenje dobija na kraju – rekao je Miki Manojlović juče u Zvezdara teatru. On je ukazao na odličan podnaslov predstave – Komedija svakodnevne tragedije i izrazio zadovoljstvo što nakon dužeg vremena igra u pozorištu koje nije repertoarskog tipa.

– Kao većina Kovačevićevih tekstova i ovaj nosi specifičnu težinu jer dobro znam kako on gleda na vreme u kome živimo – rekla je Danica Maksimović. – To, kao i u povišenom tonu priča o prijateljstvu između čoveka i životinje, između kumova… daje poseban osećaj odgovornosti nama koji smo radili na ovom komadu – dodala je ona.

Milica Mihajlović smatra da su humor i duhovitost glavni pokretači životne energije bez obzira na to u kojim se teškoćama zadesimo. Po njenom mišljenju, „Kumovi“ na najduhovitiji način govore upravo o tome, te bi i rečenica koju ona izgovara u predstavi – Kako živimo ima svi da lajemo – mogao da bude i njen moto. I Duško Kovačević, u jednom od intervjua povodom komada „Kumovi“, istakao je da je radeći na njemu sebi dao u obavezu da ne zamračuje i ne zagorčava život više nego što to čine ljudi koji se bave njihovim sudbinama.

– Priča u osnovi jeste egzistencijalno-socijalna, ali da bi se odgledala i da čovek izlazeći iz pozorišta ne bi skočio pod prvi autobus, otvorio sam prozor u taj mrak i pustio svetlost a to je komedija – rekao je Kovačević. On je naveo da ga je pišući tekst, zanimala ovdašnja politička i ekonomska situacija, ali da nije hteo da ona bude ispričana na uobičajen, politikantski način, nego da ima svoju trajnost i vrednost. Takođe, „Kumovi“, kako je izjavio, imaju isti rukopis i istu likovnost, kao sve što je dosad radio a uz to, komad je omaž i životinjskom svetu koji je od pamtiveka sa čovekom :

– Koliko je čoveku dobro toliko je i tim bićima koja su po predanju stvorena od istog tvorca.. Želeo sam da vidim da li je moguće i da li će se to desiti, da ćemo jednog dana od sve muke svi lajati – kazao je Kovačević.

Scenografiju za predstavu „Kumovi“ uradio je Nenad Brkić, kostimografiju Marina Vukasović Medenica, a muzika i muzički aranžmani povereni su Vladimiru Markoviću.

Pozdrav Dušku Kovačeviću

Glumac Branimir Brstina na jučerašnjoj konferenciji za novinare, u ime cele ekipe predstave „Kumovi“ preneo je zajednički pozdrav Dušku Kovačeviću koji se oporavlja u bolnici posle doživljenog infarkta, a reditelja su pozdravili i novinari. Kovačević je sve vreme, i dok boravi u bolnici, uključen u proces stvaranja predstave, a na premijeru će doći, ukoliko mu to zdravstveno stanje bude dozvoljavalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari