Kazan Kult Kladovo: Živa i posredovana sećanja – o nasleđu, pozorištu i digitalnom dobu 1Foto: centar za kulturu Kladovo

Već osmi put Biblioteka Centar za kulturu Kladovo organizuje “Kazan Kult” manifestaciju koja je od 2012. godine posvećena očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanju njegovog značaja i edukaciji stručne javnosti i lokalne zajednice.

Od osnivanja “Kazan Kult” je okupljajao umetničke stvaraoce i stručnjake iz zemlje i regiona koji se bave istraživanjem i zaštitom kulturnog nasleđa i kreativnim industrijama. Tako je i ove godine.

– Razmena iskustava, mišljenja i znanja u vezi sa očuvanjem, predstavljanjem i tumačenjem kulturnog nasleđa, kao i pokretanje pitanja sistemskog bavljenja kulturnim nasleđem, kroz multidisciplinarni pristup, uz korišćenje principa integrativne zaštite neki su od najznačajnijih rezultata ove višegodišnje manifestacije – kazala je za Danas direktorka Biblioteke Centra za kulturu Žaklina Nikolić.

Ovogodišnji “Kazan Kult” odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja  i tema stručne konferencije je „Živa i posredovana sećanja – o nasleđu, pozorištu i digitalnom dobu”  čime se nastavlja rad na sistemskom sagledavanju vrednosti i značaja Uneskove Konvencije o očuvanju nemeterijalnog kultrnog nasleđa, stavljajući u fokus održivost nasleđa, učešće stručnjaka iz etnologije i antropologije, istorije, arheologije, biologije, književnosti i savremene umetnosti, iz zemlje i inostranstva, susednih podunavskih zemalja (Rumunije i Bugarske), koji se bave istraživanjem i proučavanjem tema iz domena nematerijalnog kulturnog nasleđa, pojašnjava Danasova sagovornica.

Tokom stručne konferencije,  o saradnji ustanova kulture Srbije i Rumunije u programima očuvanja nematerijalne baštine govoriće Emilija Mihailesku, menadžer kulture okruga Mehadinci Drobeta Turn Severin, o živom nasleđu i njegovim nosiocima na lokalu dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu i predsednik Etnološkog i antropološkog društva Srbije Danijel Sinani, a kustoskinje Etnološkog muzeja u Beogradu Danijela Filipović i Nataša Mladenović Rimić o lokalnim zajednicama u sistemu očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa i ulogama i mehanizmima delovanja na zaštiti ćivog nasleđa.

Biće reči takođe o pedagoškoj ulozi pevača najstarije generacije, vokalnoj tradiciji Timočke krajine i u kladovskom kraju, živom nasleđu istočne Srbije u sistemu zaštite i očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa o čemu će govoriti stručnjaci Narodnog muzeja u Zaječaru, Muzeja Krajine u Negotinu i kladovskog Centra za kulturu.

Biće takođe obrađene teme koje se tiču tradicije i modrnosti, nadziranju i posredovanom sećanju u digitalnom dobu i  živim sećanjima i teatarskim mitovima.

-Okosnicu ovogodišnjeg Kazan kluta čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice – ističe pozorišni reditelj Nebojša Bradić, čija je knjiga Put do pozorišta, u okviru pratećeg programa “Kazan Kulta” promovisana sinoć u Kladovu.

O knjizi, umetnosti i kulturi, osim autora, govorili su i pozorišni kritičar i teatrolog  Aleksandar Saša Milosavljević i direktor Izdavačke kuće “Klio” Zoran Hamović. Umetničko veče sa Nebojšom Bradićem upotpunio je i snimak pozorišne predstave Zlatno runo po tekstu Borislava Pekića u Bradićevoj režiji.

– Pored konferencije, planirano je i organizovanje tematskih edukativnih radionica, izložbene aktivnosti, promocija knjiga, projekcija pozorišne predstave, umetničko-scenski nastup i koncert tradicionalnih pesama,  kroz koje bi se lokalna zajednica podstakla da prepozna ove aspekte nematerijalnog kulturnog nasleđa i uključi se u njihovu zaštitu – naglašava Žaklina Nikolić.

Večeras će na letnjoj pozornici biti priređen koncert “Nosioci živog nasleđa” u kome učestvuju Svetlana Spajić, tradicionalna pevačica, izvođač, pedagog koja uči od izvornih pevača najstarije generacije. Sa njom će na sceni biti i lokalni izvođači, učenici kladovske Muzičke škole “Konstantin Babić”  Ivana Boldorac, Anđelina Jovanović, Danilo Bojanić, Gabrijel i Leonardo Krstić i Marija Mardaljević iz Urovice.

Svi programi tokom “Kazan Kulta” realizuju se uz primenu svih propisanih protivepidemijskih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari