Kinoteka najbolji muzej za 2020. 1

Na dodeli nagrada Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM), nacionalni filmski arhiv, Jugoslovenska kinoteka, 18. maja proglašen je najboljim muzejom u Srbiji u 2020. godini.

Kako za Danas ističe Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke, koja je i u svetu prepoznata kao jedan od najuglednijih arhiva, velika je čast dobiti nagradu ICOM, i to za godinu koja je bila vrlo teška.

– Uprkos iznenadnim i vrlo komplikovanim okolnostima, uspeli smo da ostvarimo sve ono što smo i planirali u prošloj godini, ne znajući da će ostvarenje svega toga biti otežano. Zato je i ova nagrada Jugoslovenskoj kinoteci za nas još značajnija. Ponosni smo na naš Muzej filma koji je otvoren upravo prošle godine, na njegovoj pripremi smo radili godinama, a na njegovoj realizaciji učestvovali su apsolutno svi segmenti funkcionisanja Jugoslovenske kinoteke. Pored ove nagrade koja je veliki vetar u leđa našem filmskom arhivu, mnogo mi znače i pohvale koje gotovo svakodnevno dobijamo od ljude koji su stvarali i stvaraju našu kinematografiju. Ona je u našem Muzeju filma predstavljena od samih početaka do današnjih dana – kaže Pantelić.

Jugoslovenska kinoteka je nagrađena za celokupan rad, i kako ističe, veliko je zadovoljstvo što je neko prepoznao, pored otvaranja Muzeja filma, i sve ostale aktivnosti.

– Pokušavali smo i borili smo se da Kinoteka „živi“ kao i u normalnim okolnostima – imali smo onlajn i fizičke programske aktivnosti koje su i u prošloj godini podrazumevale premijere restaurisanih srpskih klasika, od „Grešnice bez greha“ Koste Novakovića do Šijanovog „Davitelja“, redovno objavljivanje mesečnika „Kinoteka“, hiljade filmskih projekcija. Tu su i međunarodne aktivnosti Kinoteke, koja je i u pandemijsko vreme bila učesnik najznačajnijih aktivnosti svetske i evropske federacije filmskih arhiva, ali i međunarodnih filmskih festivala, poput onog u Kanu, na kojem smo u programu klasika bili sa prisutni sa filmom „Ko to tamo peva“ – kaže Jugoslav Pantelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari