"Kladovo kroz vreme" - projekat očuvanja kulturne baštine 1Poseta Josipa Broza Tita Kladovu Foto: Facebook/Kladovo kroz vreme

Proteklih pet godina Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo realizuje projekat očuvanja i popularizacije kulturne baštine pod nazivom “Kladovo kroz vreme”.

U kladovsku biblioteku, ali i na posebno otvorenom nalogu na društvenim mrežama slivaju se stare fotografije, razglednice, dokumenta, čestitke, plakate, majstorska pisma zanatlija, mape, dakle sve ono što oslikava nekadašnji život u opštini Kladovo. Sve što se prikupi koristi se za potrebe Zavičajnog fonda Biblioteke u Kladovu, kaže za Danas direktorka ove ustanove kulture, Žaklina Nikolić, dodajući da je stvorena solidna baza uglavnom fotografija, a da su se pozivu biblioteke odazvali ne samo oni koji žive u kladovskoj opštini, već i Kladovljani koji žive u dalekom svetu.

– Sve što se donese, skenira se i originali se vrаćaju, a mogu i da se poklone biblioteci. U razgovoru ili dopisivanju beleži se priča i podaci o tom dokumentu ili fotografiji kako bi ostao pisani trag. Najveći broj prikupljenih podataka stiže elektronskom poštom ili putem posebno kreirane FB stranice “Kladovo kroz vreme”. Podaci tu stižu 24 sata dnevno i ograničenja nema. Nema, jer nam je želja da obogatimo Zavičajni fond lokalne Biblioteke i steknemo bolji uvid u društveni, socijalni, kulturni, politički, porodični život  i to kroz što dužu vremensku liniju Kladova i okoline – rekla nam je Žaklina Nikolić.

Prema njenim rečima, namera im je da sve prikupljene podatke u nekom trenutku digitalizuju i učine onlajn dostupne svima.

Kroz ovaj projekat, koji je inače podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Zavičajna zbirka kladovske biblioteke doprinosi očuvanju kulturne baštine kraja i postaje lokalni čuvar svih zapisa društva i lokalne zajednice, a njihovom digitalizacijom kolektivno pamćenje učiniće dostupnim svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari