Knjige iz Srbije u Pekingu i Moskvi 1Foto: Pixabay / ulleo

Srbija će predstaviti svoju književnost na međunarodnim sajmovima knjiga u Pekingu i Moskvi, a cilj je promovisanje srpske književne tradicije i savremenih dela u svetu, kao i unapređenje i razvijanje međunarodne saradnje u ovoj oblasti, rečeno je danas novinarima u Ministarstvu kulture i informisanja.

Međunarodni sajam knjiga u Pekingu biće održan od 22. do 26. avgusta, a u Moskvi od 5. do 9. septembra.

„I ove godine Srbija će se predstaviti na dva sajma u Pekingu i Moskvi, od ukupno pet predstavljanja ove godine koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja, a to su sajmovi u Lajpcigu, Teheranu, Pekingu, Moskvi i Frankfurtu. Za te namene ovo Ministarstvo je izdvojilo 6.327.000 dinara“, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević na konferenciji za novinare.

Organizacija nastupa na sajmovima poverena je Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ iz Beograda, a o tehničkim aspektima organizacije brinuće Privredna komora Srbije.

Vukosavljević je rekao da će na Sajmu knjiga u Pekingu učestvovati pisci Vladimir Kecmanović i Dragan Bošković, dok će u Moskvi biti predstavljena tri srpska autora – Nikola Vujičić, Vladan Matijević i Milena Marković.

„Svrha pojavljivanja Srbije na sajmovina knjiga je povećanje vidljivosti srpske kulture u evropskim i svetskim okvirima, uključivanje srpskih pisaca u međunarodnu kulturnu saradnju, afirmacija dela srpskih pisaca i povećanje broja prevoda knjiga srpskih pisaca na strane jezike“, rekao je Vukosavljević i naveo da očekuje da će ova dva velika sajma knjiga dati pozitivne efekte.

Vukosavljević je istakao da je važno da se, u okviru međunarodne saradnje, kulturna aktivnost Srbije iz godine u godinu povećava.

On je rekao da Srbija, u oblasti kulture, „mora da uhvati korak sa razvijenijim zemljama“ i najavio da će uskoro biti otvoren Srpski kulturni centar u Pekingu.

Direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ Aleksandar Jerkov rekao je da će Srbija učestvovanjem na ovim sajmovima pokazati da ima šta da ponudi tom svetu.

On je rekao da će na Sajmu u Pekingu biti predstavljeno oko 250 knjiga pisaca iz Srbije.

„Za nas je bitno da upoznamo kinesku kulturu u što većoj meri, ali je, takođe, bitno da pokušamo da u Kini predstavimo sebe u što boljem svetlu. Nadam se da ću dati neki doprinos tome na predstojećem Sajmu“, rekao je pisac Vladimir Kecmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari