Kokan Mladenović režira u Šabačkom pozorištu 1Foto: www.mc.rs

Reditelj Kokan Mladenović priprema predstavu Šabačkog pozorišta „Rubište“, po tekstu Ninoslava Đorđevića, glumca Narodnog pozorišta u Somboru i mastera režije.

Pisac ukazuje da naslov znači rub zemlje, života, i da je tekst izraz bola i nezadovoljstva. Bitna osobenost teksta je južnjački dijalekat, koji dosta određuje junake  i prostor na kom žive. Kokan Mladenović  pre dsetak godina priredio je komad Dušana Kovačevića “Sabirni centar“, a sada je ponovo sa šabačkim ansamblom.

– Rubište je jedna mračna, strašna priča o jednom izolovanom mestu u Srbiji. Mestu u kome ne postoji empatija, moral, sve ono što bi trebalo da čini jednu normalnu ljudsku zajednicu, ne funkcioniše. Nažalost, sa svim što nam se dašava u sferi intimnog, javnog i političkog života, to nije samo jedno zabačeno mesto na jugu Srbije. To je očigledno strašna metafora zemlje u kojoj živimo. I svi smo mi junaci te mračne priče. Iz tog glumačkog pera nastao je tekst koji je poslastica za glumca sa sjajnim zaokruženim likovima, kaže Mladenović.

Predstava „Na Drini ćuprija“ koju je Mladenović režirao proglašena je za najbolju na „Prolećnom festivalu“ u Šapcu, a on dobio nagradu za najbolju režiju. Tom prilikom rekao je da „Na Drini ćuprija“ nije samo obavezna lektira već je to i odgovor na ovo vreme u kome su uništene najvažnije vrednosti: moral, pravda, istina… Teatar ima samo jedan odgovor, a to je pobuna, i to nije samo naše pravo već je to i umetnička obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari