Kokan Mladenović režirao Aristofanove "Ptice" u Temišvaru 1Foto: Srđan Pabllo Doroski

Za svoju petu režiju u Temišvaru, u Mađarskom narodnom pozorištu „Čiki Gergelј“, reditelj Kokan Mladenović odabrao je Aristofanove „Ptice“.

Komad „Ptice“, su, kako kaže reditelj, prva realizovana utopija u istoriji umetnosti a premijera je u Temišvaru protekle nedelje, održana dva dana pre nego što će u Bitef tetaru zaigrati, takođe premijerno, njegov novi komad „Bilo jednom na Brijunima“.

„U tom komadu dva junaka, Pisteter i Euelpid, bežeći od beskrajnog Peloponeskog rata, prave idealnu zajednicu sa pticama, verujući da tako mogu da prevaziđu sve probleme sveta, koji se raspada pred njihovim očima“, objašnjava nam Kokan Mladenović.

Iako štampa u Temišvaru navodi da je ovo Mladenovićevo ostvarenje pre kritika i komedija, nego klasično delo, ipak se navodi da je ovo prvi put da se u Mađarskom narodnom teatru u Temišvaru izvode Aristofanove „Ptice“.

„Mi smo i danas, 2 500 hiljade godina nakon Aristofana, opet u beskrajnim ratovima, ideološke matrice našeg sveta su se raspale i pitanje je možemo li, nakon svih razočaranja, nakon gubitka svesti o kolektivnom dobru, da ponovo izmislimo neku idealnu zajednicu. Ako je to moguće, pitanje je zašto to već nismo učinili“, Mladenovićevo je tumačenje teme kojom se bavio u „Pticama“.

U Temišvaru, Kokan Mladenović se prvi put predstavio pozorišnoj javnosti predstavom „The last work“ na Euroregionalnom pozorišnom festivalu TESZT 2013. godine.

Od tada, uspešno je režirao na pozornici Mađarskog tetara još tri predstave: „Prosjačku operu“, zatim Šekspirove „Sonete“ i „Labudovo jezero ponovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari