Ne bude lako piscu kad mu lektor neku reč greškom zameni pa rečenicu učini nerazumljivom, netačnom, po nekoga i uvredljivom, ili smešnom. Tako lektorskim intervencijama „uvaženi gospodin“ zbog jedne slovne greške postane „uvređeni gospodin“, od „mušula“ (nekih školjki) dobiju se „mušmule“ (uz vino!), a kolokvijalni izraz „jebo te bog“ revnosno bude prepravljen u „jebao te bog“.


Pre dve-tri godine Ćirilov je objašnjavao kako ime Bertolt Breht ne treba menjati u Bertold Breht, kako su lektorke, sledeći pravila transkripcije, učinile u njegovom tekstu (rođen je kao Eugen Berthold Friedrich), jer se slavni dramski pisac sam potpisivao kao Bertholt. Nezgodno je što je taj podatak slabo poznat izvan kruga teatrologa i književnika, osim ako to Ćirilov svojim reagovanjem nije donekle promenio.

Isto to u isto vreme desi se i kolumnisti Danasa, na šta on podseća prošle nedelje navodeći taj primer uz nekoliko drugih lektorskih bisera ne bi li pokazao njihovu „aljkavost i neobrazovanost“. Zaključak je da lektori „ne samo što ne znaju ono što bi trebalo da znaju, nego su lenji i da uče“.

Različiti su intelektualni nivoi među lektorkama i lektorima. Istina je da ceo život možeš da čitaš i lektorišeš a da ostaneš nenačitan i površan, pa treba dosta mudrosti, discipline i volje da se profesija okrene u korist sopstvene intelektualne nadgradnje.

Nevolja lektora i lektorki je u tome što je njihov doprinos tekstu – nevidljiv, primetni su samo propusti, koji su neizbežni, a gotovo da nema onog ko nije u svojoj karijeri imao neki krupniji promašaj. Ne može se on pravdati opalom pažnjom, iako lektura zahteva veliki mentalni napor, ali se upravo zato da razumeti. Podosta je površno, koliko i neumesno, na osnovu nekoliko takvih gafova uniziti čitavu iovako potcenjenu struku.

Poznato je da lekturu najviše cene i obavezno zahtevaju upravo najobrazovaniji i najpismeniji pisci i spisateljice. Što više znaš, valjda si manje samouveren, manje pretenciozan, smanjuje ti se osećaj intelektualne superiornosti, jer si svestan da koliko god da si bolji i pametniji, nisi ni sam daleko odmakao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari